Bezienswaardigheden Granada: Ontdek de verborgen parels en vermijd toeristenvallen!

Granada, een oeroude stad, ligt genesteld aan de voet van de Sierra Nevada. Het Alhambra schittert bovenop de Sabika-heuvel. Omgeven door prachtige tuinen en geflankeerd door de eeuwenoude muren van het Generalife. Een kleurrijk schilderij dat tot leven komt.

De stad spreidt zich uit in een wirwar van witgekalkte huizen, met terracotta daken en smalle kronkelende straatjes. De oude Moorse wijk, het Albayzín, klampt zich vast aan de tegenoverliggende heuvel. De straatjes lijken net een doolhof dat honderden jaren van voetstappen kent.

Granada is een stad waarvan de culturele diversiteit zich vandaag de dag nog laat zien. Levendige markten en kunstzinnige cafeetjes, waar de versgemalen koffie zich mengt met het gelach van de locals.

Maar met zoveel prachtige bezienswaardigheden … welke mag dan écht niet ontbreken? En welke kun je beter overslaan, of zelfs vermijden? Iconico Travel helpt je van jouw bezoekje aan Granada een onvergetelijke herinnering te maken. We delen de ins en outs met je, zodat je niets mist tijdens jouw verblijf in Granada.

Dit artikel in 30 seconden

 • Granada is een oeroude stad, met talloze bezienswaardigheden. Om optimaal te genieten van je verblijf, deelt Iconico Travel inside-informatie en tips van de lokale bevolking.
 • Vermijd de volgende bezienswaardigheden Granada (toeristenvallen):
  • Het Alhambra tijdens piekuren
  • De commerciële Flamencoshows
  • Dure, toeristische horecagelegenheden
 • Bezoek in plaats daarvan deze bezienswaardigheden Granada:
  • Het Alhambra buiten piekuren (en bestel je kaarten op tijd!)
  • Zambra-shows in de grotten van Sacromonte
  • De horecagelegenheden die genoemd zijn in dit artikel
  • Een dag in de natuur van het Sierra Nevada-gebergte
 • Extra tips van de lokale bevolking:
  • Geniet van horecagelegenheden met uitzicht op het Alhambra
  • Shop in de shoppingmalls van Granada
  • Drink thee in een tetería
  • Rijd niet in Granada. Doe je dit wel? Parkeer in een parkeergarage en ga verder te voet.
 • Reis met Iconico Travel naar Granada en ontdek de stad vanuit de ogen van de locals. We brengen je bij de Granada bezienswaardigheden die je niet snel zult vergeten.

Reismagazine

Een inkijkje krijgen in ons reismagazine vol tips, routes en achtergrondverhalen? Vraag nu gratis een preview versie aan en laat jezelf inspireren!

iconico reismagazine

Bezienswaardigheden Granada die je beter kunt vermijden

Ondanks zijn pracht en praal, zijn er bepaalde plekken in Granada, Spanje, die je beter kunt vermijden. Je hebt vaak maar een paar dagen om Granada te ontdekken, dus wil je het meeste uit je verblijf halen. Daarom kun je de volgende bezienswaardigheden in Granada het beste vermijden:

 1. Alhambra tijdens piekuren
 2. Commerciële Flamencoshows
 3. Toeristische restaurants in hoofdstraten

Granada bezienswaardigheden om te vermijden tip 1: Het Alhambra tijdens piekuren

Het Alhambra is niet zonder reden de meest geliefde toeristische locatie van Granada. Het is een waar architectonisch meesterwerk, gelegen op de heuvels van Granada. Het Alhambra, een Moors complex dat bestaat uit paleizen, tuinen en een fort. Elk onderdeel van het Alhambra vertelt een stukje van zijn rijke geschiedenis.

Ondanks zijn pracht en praal, kun je het Alhambra tijdens piekuren beter vermijden. Maar wanneer zijn de piekuren precies? Zelfs die vraag is lastig te beantwoorden. Het is namelijk altijd druk, daar ontkom je niet aan. Toch heeft Iconico Travel de tip voor het bezoeken van het Alhambra: plan je bezoekje strategisch. Reis je via Iconico Travel? Dan boeken wij het kaartje voor de Palacios Nazaries voor je. Ga je het zelf reserveren? Probeer dan een kaartje te boeken rond 11:00 (dat doen wij ook!) Zo kun je ‘s ochtends het Alhambra bezoeken en ‘s middags door naar het centrum.

Reis je met Iconico Travel? Dan reserveren wij een kaartje voor je.

Dit kan zowel met gratis audiogids (vrije tickets), als ook met rondleidingen.

Is het Alhambra de moeite waard?

Maar de hamvraag is natuurlijk: als het er zo druk is, is het dan wel de moeite waard? Ons antwoord is een volmondig: “Ja!” We vertellen je eerst wat het Alhambra precies huisvest. Daarna geven we je insider-tips.

Het Alhambra bestaat uit vier delen:

 1. Het Alcazaba
 2. De Nasrid Paleizen
 3. Het Paleis van Karel V
 4. Het (Paleis de) Generalife en de bijbehorende tuinen

Het Alcazaba in het Alhambra

Het Alcazaba is het oudste deel van het Alhambra. Het is een robuust fort. De ruïnes van dit militaire bolwerk bieden tegenwoordig een panoramisch uitzicht over Granada. Zijn torens werpen een dominante blik op de omgeving. Het werd gebouwd in de 9e eeuw, maar kreeg pas echt vorm in de 13e eeuw, onder het bewind van Mohammed I Ibn al-Ahmar. Hij was de stichter van het Nasridenrijk. Het Alcazaba was bedoeld als verdedigingsbolwerk tegen invasies. Het Alcazaba was niet alleen een militaire post maar ook een symbool van macht en autoriteit van de Nasriden dynastie.

Voor bezoekers biedt het Alcazaba een diepe duik in de militaire geschiedenis van het Alhambra. Het beklimmen van de torens en het lopen langs de vestingmuren biedt niet alleen een historisch perspectief. Het biedt ook een kans om enkele van de meest adembenemende uitzichten over de stad en de omliggende bergen te ervaren.

Perfect uitzicht … voor mooie vakantiefoto’s. 😉

Alcazaba Alhambra Granada

De Nasrid Paleizen

De Nasrid Paleizen kunnen worden gezien als het hart van het Alhambra. Ze zijn gebouwd in de klassieke Islamitische bouwkunsten, waardoor ze werkelijk prachtig zijn om te zien. Ieder paleis heeft een unieke inrichting. Denk hierbij aan uitgebreide stucwerken, Islamitische inscripties en prachtige tegelmozaïeken.

Belangrijke ruimtes binnen de Nasrid Paleizen zijn:

 • Het Paleis van de Leeuwen met zijn beroemde leeuwenfontein.
 • De Zaal van de Ambassadeurs, waar de troon van de sultan stond. Hier vonden belangrijke gesprekken plaats.
Tip van Iconico Travel:

De tickets met tijdsloten zijn enkel voor dit deel van het Alhambra, de “Palacios Nazaries”. Wees hiervoor op tijd aanwezig.

Alhambra paleis Granada rondreis Andalusië

Het Paleis van Karel V

Het Paleis van Karel V is een opvallend renaissancegebouw binnen het complex van het Alhambra in Granada, Spanje. Dit paleis werd opgedragen door Karel V, keizer van het Heilige Roomse Rijk en koning van Spanje, na zijn bezoek aan Granada in 1526. Het bouwwerk werd ontworpen door de architect Pedro Machuca. Het is een van de vroegste voorbeelden van de renaissance-architectuur in Spanje.

Toch heeft Karel V nooit in het paleis gewoond: het was namelijk nog niet voltooid tijdens zijn leven. Tegenwoordig huisvest het Paleis van Karel V twee belangrijke culturele instellingen:

 • Het Alhambra Museum: Gevestigd op de benedenverdieping, toont dit museum islamitische kunst en artefacten uit het Alhambra.
 • Het Museum voor Schone Kunsten van Granada: Dit museum herbergt een collectie kunstwerken die de Spaanse geschiedenis en cultuur weerspiegelen. Je vindt het op de bovenste verdieping.

Het Generalife in Granada

Het (Paleis de) Generalife, gelegen naast het Alhambra, is het voormalige zomerpaleis en landgoed van de Nasridische Koningen van Granada. De naam “Generalife” is afgeleid van het Arabische “Jannat al-‘Arif”, wat “Architect’s Garden” betekent.

Het Generalife heeft enkele kenmerkende bezienswaardigheden:

 1. De Tuinen van Generalife. Ze hebben een reeks terrassen, fonteinen en met cipressen omzoomde paden die rust bieden. Ze zijn strategisch ontworpen om het natuurlijke landschap te benutten.
 2. Patio de Acequia. Het hart van het Generalife is de “Patio de la Acequia”. Dit staat voor Waterganghof. Het dankt zijn naam aan de lange waterbak die het centrum van de binnenplaats domineert.
 3. Het Paleis de Generalife. Het Paleis is niet zo uitbundig als de Nasrid Paleizen. Toch heeft het een eigen charme, die eenvoudiger en functioneler is.
 4. Sultana’s Tuin. Een ander opvallend kenmerk is de Sultana’s Tuin. Dit is een intieme ruimte die vaak wordt geassocieerd met romantische legendes.
Generalife Alhambra Granada

Insider tips over het Alhambra van Iconico Travel

Zoals eerder gezegd, is het Alhambra zeker de moeite waard. Zelfs tijdens piekuren. De Nasrid Paleizen (Palacios Nazaries) het mooiste gedeelte van het paleis. Wil je dit bezoeken? Dan zijn er tijdsloten. Om de andere plekken te zien, zoals het fort, de paleistuinen van Gibralfaro en het museum, heb je enkel een ticket nodig. Je kunt deze plekken bekijken wanneer het je zelf uitkomt. Uiteraard wel op de dag waarop je ticket geldig is. Het Alhambra is geopend tussen 08:30 en 20:00 (anno 2024). Tussen deze tijdstippen kun je dus het fort, de tuinen en het museum (zonder tijdsdruk) bezoeken.

Je kunt niet naar Granada reizen zonder het Alhambra te bekijken. Er zijn kleinere paleizen en adellijke huizen in Granada die je ook kunt bekijken. Ze zijn in dezelfde bouwstijl gebouwd en dateren uit dezelfde periode als het Alhambra. Desondanks is de grootte en schoonheid van het Alhambra uniek. De andere paleizen worden er eigenlijk een beetje door verbleekt.

Tijdens een bezoekje aan het Alhambra ben je zomaar 2,5 tot 3 uren zoet. Wil je het gratis audioboek beluisteren? Deze is ook in het Nederlands te verkrijgen. Je vindt de audiogids hier. Fysieke audiogidsen zijn helaas niet meer te bestellen sinds 2024.

Wil je meer weten over het Moorse paleis Alhambra? Lees dan ook dit artikel over de bezienswaardigheden van Andalusië >

Tip van Iconico Travel:

Neem iets te eten en te drinken mee! De horeca binnen het Alhambra is beperkt en erg prijzig. Buiten het Alhambra (schuin tegenover de ingang) is een goed restaurant gevestigd, dit is zeker een aanrader. Het heet Restaurante Jardines Alberto.

Granada bezienswaardigheden tip 2: Commerciële Flamencoshows in Granada Spanje

Flamenco wordt overal ter wereld bewonderd. In steden als Granada vind je gemakkelijk flamencoshows die speciaal voor toeristen zijn georganiseerd. Deze commerciële optredens bieden een spectaculaire kennismaking met de passie van flamenco. Ze worden vaak gehouden in grote theaters, of speciaal ingerichte “tablaos”.

Maar ondanks dat ze prachtig zijn, zijn de shows strak georganiseerd en gechoreografeerd. Professionele dansers, zangers en gitaristen beheersen hun kunst tot in de perfectie. Dit is natuurlijk prachtig, maar het mist soms de intieme en spontane sfeer die flamenco van origine heeft.

Een authentiek alternatief: Zambra’s

Een minder bekend alternatief voor de commerciële flamencoshows is de Zambra. Deze dans heeft wortels in de zigeunertradities van Granada. Vooral in het oude Moorse kwartier van Sacromonte. Zambra, afgeleid van het Arabische woord voor ‘feest’, is een intieme vorm van Flamenco. Het wordt in typische grotwoningen opgevoerd. De oorspronkelijke bewoners van deze grotwoningen zijn de Spaanse zigeuners. Ze kwamen hier al in de 15e eeuw.

De grotten zijn uitgehouwen uit de heuvels en bieden een uniek en sfeervol podium voor de Zambra. In tegenstelling tot de gepolijste commerciële shows, wordt Zambra gekenmerkt door een spontane en hartelijke sfeer. De dansers, vaak leden van oude zigeunerfamilies, voeren flamenco uit als onderdeel van hun dagelijks leven. Via deze dans drukken ze zich uit, dus het is meer dan een dans. Het zit bomvol passie en improvisatie.  Dit maakt elke Zambra uniek; geen twee voorstellingen zijn hetzelfde.

Neem een kijkje op een van de websites van een Zambra, voor toegangsprijs en locatie. Neem bijvoorbeeld deze Zambra voor ogen, La Zambra de Maria La Canestera. 

Zambra show Granada

Granada bezienswaardigheden tip 3: drukke toeristische horecagelegenheden

Granada, vernoemd naar de granaatappel, is een culinaire bestemming. Een belangrijk onderdeel van die culinaire cultuur zijn de tapas. Bestel je een drankje in Granada? Dan krijg je daar een gratis hapje bij. Dat is een unieke traditie, die bijna alleen in Granada wordt voortgezet.

Gemiddeld kost een drankje zo’n € 2,50 of € 3,00. Daar krijg je dan een goede portie tapas bij. Met andere woorden, wil je tapas eten? Dan kun je met 3 à 4 drankjes gemakkelijk lunchen of dineren.

Maar pas op! Sommige toeristische horecagelegenheden kun je beter vermijden. Met name de bars rond de kathedraal, Plaza Nueva of langs de Carrera del Darro. Dit zijn toeristische plekken waar natuurlijk de prijzen soms wat hoger kunnen liggen.

 • Wil je tapas eten in het tapasgebied? Dan is de wijk Realejo waar je moet zijn. Hier beknibbelen ze niet op de hoeveelheid van de porties.
 • Wil je eten in het historische centrum van Granada? Dan is de Calle Navas je beste optie.
 • Liever low-budget opties? Bezoek dan de Gonzalo Gallas-straat. Daar eet je tapas tussen de studenten.

Een dagje in de natuur van de Sierra Nevada

Nadat je de pracht en praal van de stad Granada hebt bezocht, wil je natuurlijk meer ontdekken. Daarom plant Iconico Travel vaak ook een dagje in de prachtige natuur van Granada.

Bewandel bijvoorbeeld de bergen van de Sierra Nevada met de “Sendero Rio Chillar”, een tocht van 8 kilometer lang. In 6-7 uur ontdek je de Rio Chillar, een rivier tussen Frigiliana en Nerja. Wandel door het natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Doordat je langs de rivierbedding wandelt, raak je de weg niet kwijt. Let wel op dat je goede schoenen aantrekt, want je voeten kunnen nat worden.

Wandel je graag iets minder lang? Dan is de “Sendero Cruz de Víznar”, misschien de tocht voor jou. Deze circulaire wandeling is 5,5 kilometer lang. In 2 uur wandel je naar het kruis op de hoogste top van de Sierra de Huétor. Dit kruis staat op 1.540 meter hoogte. Je wandelt vanaf het bezoekerscentrum Puerto Lobo, langs het ruige berglandschap. Ontdek dennen- en eikenbossen met vele aromatische planten.

Wist je dat?

De Sierra Nevada de op één na hoogste bergmassief van West-Europa is? Enkel de Alpen zijn hoger. De hoogste top van de Sierra Nevada ligt op wel 3.482 meter hoogte!

Tips van de locals

Gelukkig heeft Iconico Travel alle inside-information om van jouw reis in Granada een onvergetelijke herinnering te maken. We zijn op onderzoek uitgegaan en hebben een aantal bijzondere tips voor je. Tips van locals, die jou vertellen wat je absoluut niet mag missen in Granada.

Tip 1: Horeca met uitzicht op het Alhambra

Er zijn een drietal horecagelegenheden die een prachtig uitzicht op het Alhambra bieden. Wie Granada bezoekt mag zeker deze plekjes niet overslaan. Dit zijn:

 • El Huerto de Juan Ranas. Dit restaurant is dé plek voor koffie of een borrel, op het panoramaterras. Je kunt hier ook lekker relaxen op de loungebanken.
 • Restaurant Las Tomasas. Dit restaurant is iets duurder, maar ook zeker luxer. Reserveer een tafeltje op het buitenterras voor een romantisch diner tijdens zonsondergang.
 • Terras Aben Humeya. Het menu van Aben Humeya verbindt verschillende culturele invloeden. Terwijl je geniet, zie je zowel binnen bij de ramen als op het terras, het Alhambra schitteren.

Tip 2: De 4 beste winkelgebieden

Volgens de locals zijn er 4 gebieden in Granada die perfect zijn voor shopping. Deze gebieden zijn:

 • Calle Mesones.
 • De markt van Alcaicería.
 • Calle Reyes Católicos.
 • Winkelcentrum Nevada Shopping.

Tip 3: Teterías

In het hart van Granada vind je de betoverende teterías, of theehuizen. Met name in de oude Arabische wijk Albayzín. De theehuizen vormen een essentieel onderdeel van het lokale culturele landschap.

Rondom het Albayzín zijn er enkele etablissementen met Moorse oorsprong. Arabische banketbakkers en vooral de theewinkels, zetten de ideale setting om een aromatische Moorse thee te proberen. Je vindt hier ook het 11e eeuwse El Bañuelo. Dit Arabische badhuis is het oudste en best bewaarde Arabische badhuis van Andalusië. Het wordt ook wel een ‘hamam’ genoemd.

Tip 4: Parkeren in Granada, Spanje

Autorijden en parkeren in Granada is een topsport. Er staan vaak files in de binnenstad, en opstoppingen door nauwe straatjes. Daarbij is Granada gedeeltelijk op heuvels gebouwd. Met name de oude Arabische wijk Albayzín en Sacromonte zijn niet te doen per auto. Veel eenrichtingsverkeer en zelfs wegen die enkel toegankelijk zijn voor bussen en/of taxi’s. En in tegenstelling tot veel andere buitenlandse steden, staat de stad Granada vol met camera’s die je graag een bonnetje willen geven.

Wil je toch met de auto Granada bezoeken? Laat het dan achter in een van de parkeergarages. De kosten meestal zo’n € 18,- per dag als je ter plekke betaalt. Wil je een ticket bestellen? Kijk dan op online websites zoals Onepark of Parclick.

De parkeergarages zijn hier te vinden:

 1. Parking APK2 Puerta Real
 2. Parking HH Maristas
 3. Parking Arabial
 4. IPark Ronda Centro
 5. IPark Severo Ochoa
Ebike fietstocht Sierra Nevada Granada

Bezoek de beeldschone natuur van Granada

Iconico Travel zou Iconico Travel niet zijn, als we geen tips gaven over de beeldschone natuurlijke wonderen van Andalusië. Allereerst benoemen we graag het Sierra Nevada-gebergte. Dit gebergte is namelijk een van de meest indrukwekkende natuurparken van het land. Het Sierra Nevada-gebergte strekt zich over de provincies Granada én Almería.

Houd je van wandelingen? Wij ook! Sla daarom zeker de Vereda de la Estrella niet over. Deze wandeltocht is ongeveer 22 kilometer lang (heen en terug). Je wandelt het pad over de Sierra Nevada in 6 uur. Het heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Het biedt schitterende panorama’s op witte bergtoppen, verlaten mijnen en een indrukwekkende vallei. Alles met een prachtig uitzicht over de Sierra Nevada. Je begint bij Restaurante Barranco de San Juan, in Güejar Sierra. Een echte aanrader.

Liever niet wandelen in de Sierra Nevada, maar sightseeën in andere delen van Spanje? Reis dan naar de La Alpujarra streek. Dit ligt op ongeveer 1,5 uur bij Granada vandaan. Je vindt hier de dorpen Pampaneira, Bubion en Capileira. Prachtige dorpjes, met ook nog eens schitterende wandelpaden (beste van twee werelden?) Ideaal voor een dagtrip.

Last, but not least: het Geopark van Granada mag niet worden vergeten. Je vindt dit park op rijafstand van Granada. Maak een jeeptour mee, of een ballonvlucht door het Canyonlandschap. Liever iets actievers? Wat dacht je van een e-biketocht met mountainbikes?

Tip: Boek je je reis via Iconico Travel? Dan zorgen we ervoor dat je een volle dag kunt genieten van het Geopark van Granada. We boeken een prachtige grotwoning voor de nacht, zodat je het Geopark op unieke wijze zult meemaken. Die ervaring vergeet je niet snel.

Geoparque Granada rondreis Andalusië

Reis naar Granada, Andalusië met Iconico Travel!

Wil je meer ontdekken van de natuur van Andalusië en Granada? Neem dan een kijkje bij onze rondreizen door Andalusië:

 1. Rondreis Natuur Andalusië
 2. Rondreis Koninklijk Andalusië 

Natuur Rondreis Andalusië met Iconico Travel

Neem bijvoorbeeld de Natuur Rondreis door Andalusië:

Tijdens deze 15-daagse reis ontdek je het tropische La Axarquía, het hooggebergte van La Alpujarra en de vulkanische kustlijn van Cabo de Gata.

Daarna vertrek je naar Granada: te beginnen met het Geopark en een verblijf in een grotwoning. Naderhand krijg je drie dagen de tijd om de stad Granada te ontdekken, te genieten van heerlijke tapas, of om een wandeling te maken in het prachtige Sierra Nevada-gebergte.

Rondreis Koninklijk Andalusië met Iconico Travel

Ook tijdens de koninklijke rondreis door Andalusië ontdek je Granada. Deze reis biedt een combinatie van eeuwenoude cultuur en culinaire verwennerij. Je ontdekt Werelderfgoed, sfeervolle binnensteden en een ontspannend slot midden in de natuur.

Je reist door Málaga, verblijft drie dagen in Granada en gaat daarna door naar Córdoba, Sevilla, Ronda en zelfs Antequera.

Beide rondreizen duren 15 dagen en zijn inclusief:

 • Retourvlucht én bagage
 • Autohuur
 • Kleinschalige accommodaties + ontbijt
 • Persoonlijke service
 • Uitgebreide reismagazine
 • CO2 compensatie
 • Optionele activiteiten (wat wil je zelf graag zien?)

Conclusie

Granada barst van geschiedenis en verborgen schatten.

Voor de beste ervaring met bezienswaardigheden Granada:

 • Bezoek het Alhambra op de juiste tijdstippen. Wil je de Nasrid Paleizen bekijken? Probeer een ticket te boeken rond 11:00. Kies voor een rustiger moment met een vooraf gereserveerd ticket. Boek je bij Iconico? Dan regelen wij de tickets voor je.
 • Wil je een flamencoshow meemaken? Kies dan voor authentieke Zambra-optredens in de grotten van Sacromonte.
 • Blijf je weg van toeristische restaurants in hoofdstraten. Ontdek lokale geheimen voor de beste tapas in minder bekende wijken, zoals Realejo.

Met Iconico Travel krijg je niet alleen insider-tips, maar ook exclusieve toegang tot minder bezochte bezienswaardigheden die je bezoek onvergetelijk maken. Onze lokale gidsen kennen Granada als geen ander en leiden je naar de verborgen juweeltjes van de stad. Ze weten alles over de beste Granada bezienswaardigheden. Ontsnap aan de massa en duik dieper in de rijke Moorse geschiedenis en het bruisende hedendaagse leven met Iconico Travel. Ontdek Granada op een manier die maar weinigen kennen.

Deel dit bericht:

Vorige blog
Bezienswaardigheden Córdoba
Volgende blog
Interview Ivo & David met Omrop Fryslân
Bekijk ook