Bezienswaardigheden Ronda: Ontdek Ronda in Andalusië

Fly en drive Ronda en Málaga

Ontdek Ronda, de Andalusische parel, waar geschiedenis en natuur elkaar ontmoeten. In het bergachtige landschap vind je deze stad vol historische en architecturale schatten.

Ronda’s verhaal begint al in de prehistorie en elk daaropvolgend tijdperk heeft zijn sporen achtergelaten. Van de Iberiërs en Romeinen tot de Moorse heersers; hun invloeden zie je terug in de bouwstijl en cultuur.

Ronda staat symbool voor de rijke, gemengde geschiedenis van Andalusië. Een plek waar verleden en heden samenkomen, ideaal voor elke ontdekkingsreiziger.

Er is van alles te beleven in én rondom Ronda. In dit artikel worden de leukste bezienswaardigheden beschreven en bekendgemaakt. Lees mee om een onvergetelijke reis door Ronda te ervaren.

Dit artikel in 30 seconden:

 • Ronda is een historische stad in Andalusië met prehistorische wortels.
 • De stad toont Moorse invloeden in gebouwen zoals de Arabische baden en het Mondragón-paleis.
 • Drie bruggen die de stad over de kloof van Guadalevín verbinden :
  • Puente Nuevo
  • Puente Viejo
  • Puente Romano
 • Top 7 Ronda bezienswaardigheden
  • Het oude centrum;
  • Paleis: “Palacio de Mondragón”;
  • Kerk: “Iglesia de Santa Maria la Mayor”;
  • Het Museum: Museo Lara;
  • De Arabische baden: “Baños Arabes”;
  • Casa del Rey Moro;
  • De stierenvechtersarena: “Plaza de Toros”.
 • De omgeving rondom de stad Ronda biedt attracties zoals:
  • De kloof El Tajo de Ronda;
  • Het uitzicht bij Alameda del Tajo;
  • Lokale wijnhuizen, zogeheten bodega’s;
  • Bewandel het Koningspad: “Caminito del Rey”;
  • Fiets de fietstocht: “Via Verde de la Sierra”;
  • Bezoek de Witte Dorpenroute.
 • Zo bezoek je Ronda via de maatwerk reizen van Iconico Travel
  • Rondreis Koninklijk Andalusi: Tijdens deze 15-daagse rondreis combineer je eeuwenoude cultuur met culinaire hoogstandjes. Je bezoekt allerlei prachtige Andalusische Koningssteden voordat je ook Ronda ontdekt in 2 dagen.
  • Fly en Drive Málaga en Ronda: Een 8-daagse reis met eerst 3 dagen in Málaga, gevolgd door een bezoek aan Ronda. Deze reis combineert stedelijke ervaringen in Málaga met de culturele en natuurlijke schoonheid van Ronda.
  • (Actieve) Rondreis Ronda: Een 15-daagse actieve reis met 3 dagen in Ronda. De route omvat wandelingen in Sierra de Aracena en Doñana, en tijd aan de stranden van Costa de la Luz. In Ronda bezoeken reizigers witte dorpen en fietsen ze op de Via Verde.
 • Gasten prijzen Iconico Travel voor het bieden van een op maat gemaakte, ontspannende ervaring en het verkennen van de diversiteit van Andalusië, inclusief cultuur, natuur en lokale gastronomie.

De rijke geschiedenis van Ronda

Ronda staat bekend als één van de oudste en mooiste steden van Spanje. Dit is met name vanwege de overblijfselen van prehistorische nederzettingen die te vinden zijn in nabijgelegen grotten.

Ronda’s geschiedenis, diep geworteld in de Moorse heerschappij, is overal in de stad zichtbaar. Veel van de belangrijke gebouwen in Ronda stammen uit het Moorse tijdperk. Denk hierbij aan de Arabische baden en het Mondragón-paleis. Ook komt veel van de kunst en filosofie uit dit tijdperk.

De bruggen van Ronda

De bruggen van de stad Ronda zijn een opvallend kenmerk van deze historische stad. Het zijn er drie, die stuk voor stuk over de rivier de Guadalevín spannen. Zo verbinden ze de stad.

 1. Puente Nuevo (De Nieuwe Brug)
 2. Puente Viejo (De Oude Brug)
 3. Puente Romano (De Romeinse Brug)

Puente Nuevo, de nieuwe brug

De nieuwe brug is de beroemdste en meest iconische brug van Ronda. Gebouwd in de 18e eeuw, staat de Puente Nuevo bekend om haar indrukwekkende architectuur en het adembenemende uitzicht over de diepe kloof. Deze brug verbindt de oude Moorse stad met het nieuwere deel van Ronda. Het bouwproces nam ongeveer 40 jaar in beslag en de brug heeft een hoogte van ongeveer 120 meter.

Fly en drive Ronda en Málaga

Puente Romano, de Romeinse brug

Ook bekend als de Puente de San Miguel, is deze brug gebouwd op de fundamenten van een oude Romeinse brug. Hoewel de huidige structuur niet uit de Romeinse tijd stamt, getuigt het van de lange geschiedenis van de stad en haar strategische belang in de regio.

Deze bruggen zijn niet alleen essentieel voor de infrastructuur van de stad, maar zijn ook belangrijke historische en toeristische attracties. Ze bieden prachtige uitzichten over de diepe kloof en de omliggende landschappen en vertellen het verhaal van de architectonische en culturele ontwikkeling van Ronda door de eeuwen heen.

Reismagazine

Een inkijkje krijgen in ons reismagazine vol tips, routes en achtergrondverhalen? Vraag nu gratis een preview versie aan en laat jezelf inspireren!

iconico reismagazine

Puente Viejo, de oude brug

Deze brug is ouder dan de Puente Nuevo en dateert uit de vroege 17e eeuw. Het is de oudste en kleinste van de drie bruggen. Puente Viejo was lange tijd de enige brug die de twee delen van de stad met elkaar verbond voordat de Puente Nuevo werd gebouwd.

Top 7 bezienswaardigheden Ronda

Naast de karakteristieke bruggen zijn er allerlei andere prachtige bezienswaardigheden in de stad Ronda zelf.

Top 7 Ronda bezienswaardigheden:

 1. Oude centrum
 2. Palacio de Mondragón
 3. Iglesia de Santa Maria la Mayor
 4. Museo Lara
 5. Baños Arabes
 6. Casa del Rey Moro
 7. Plaza de Toros

Ontdek hier de top 10 bezienswaardigheden in Sevilla die je liever wilt vermijden

La Ciudad, het oude centrum van de stad Ronda

Het oude centrum van Ronda, ook wel bekend als “La Ciudad”, is een sfeervolle en historisch rijke wijk die bezoekers meeneemt terug in de tijd. Dit deel van de oude stad kenmerkt zich door zijn charmante, smalle straatjes en traditionele witgekalkte huizen.

In La Ciudad vind je veel van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Ronda. Een voorbeeld is het Palacio de Mondragón, een prachtig paleis met museum.

Een van de hoogtepunten van het oude centrum van Ronda is de “Plaza de la Duquesa de Parcent”. Dit is een van de mooiste pleinen van Ronda. Het is omringd door indrukwekkende gebouwen zoals de kerk van Santa Maria la Mayor.

Naast de historische en culturele bezienswaardigheden, biedt het oude centrum ook tal van winkeltjes en restaurants.

Het paleis van de Moorse Koning: Palacio de Mondragón

Het Palacio de Mondragón, dat in het oude centrum van Ronda staat, is een prachtig paleis met museum. Het Palacio de Mondragón dateert uit de 14e eeuw en was oorspronkelijk het paleis van de Moorse koning Abomelic. Ondanks dat de naam het doet vermoeden, heeft er nooit een Moorse koning gewoond. Later werd het gebruikt door de katholieke koningen tijdens hun bezoeken aan Ronda.

Het paleis staat bekend om zijn prachtige binnenplaatsen en tuinen. De tuinen bieden een rustige ontsnapping met uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Het Palacio de Mondragón huisvest tegenwoordig het Gemeentelijk Museum van Ronda. Het museum belicht de geschiedenis en cultuur van Ronda en de regio, inclusief archeologische vondsten, etnografische objecten en kunstwerken.

Het Palacio de Mondragón is een van de belangrijkste toeristische attracties in Ronda, en biedt bezoekers een unieke kijk op de rijke geschiedenis en culturele diversiteit van de stad.

Wil je het paleis bezoeken? Neem dan altijd een kijkje op de officiële website voor openingstijden. Je vindt de informatie op de website van Andalusië.

Iglesia Santa Maria la Mayor

De Iglesia de Santa María la Mayor in Ronda is een indrukwekkende kerk met een rijke geschiedenis en unieke architectuur. Het is gebouwd op de plek van een voormalige moskee. De bouw van de kerk startte na de christelijke verovering van Ronda in 1485. Het werd pas in de late 17e eeuw voltooid. Een aardbeving in 1850 beschadigde een deel van de kerk, wat leidde tot restauratiewerkzaamheden.

De kerk heeft een mix van gotische en maniëristische stijlen. Het gotische deel bestaat uit drie schepen met puntige bogen en gefacetteerde pilaren. Het maniëristische deel, gebouwd na de aardbeving van 1580, is herkenbaar aan zijn meer monumentale stijl en hogere bouw. Opvallend is de bakstenen gevel en toren, met gotische spitsen en pinakels, gebouwd na de vernietiging van de originele toren in 1523. De toren staat op de plek van de oude minaret van de moskee.

Binnenin de kerk is een boog behouden gebleven die deel uitmaakte van de mihrab van de oorspronkelijke moskee. Dit toont de historische lagen van het gebouw.

De kerk is aangewezen als cultureel erfgoed en staat bekend als een belangrijk monument, wat haar culturele en historische waarde onderstreept.

Iglesia Santa Maria la Mayor Ronda

Museo Lara in Ronda

Het Museo Lara in Ronda is een fascinerend privémuseum, een prachtig voorbeeld van 18e-eeuwse paleisarchitectuur. Het museum is opgericht door Juan Antonio Lara Jurado, die zijn hele leven heeft gewijd aan het verzamelen van de tentoongestelde stukken. Het is een van de belangrijkste particuliere collecties in Spanje en was het eerste particuliere museum in Andalusië.

Het museum biedt een verzameling van klokken, wapens en fotografische voorwerpen. Ook vind je hier diverse historische wetenschappelijke instrumenten en een indrukwekkende verzameling objecten gerelateerd aan de Spaanse Inquisitie en hekserij.

Naast deze collecties bevat het museum ook een verscheidenheid aan andere objecten, waaronder items gerelateerd aan de geschiedenis van stierenvechten (tauromachie), archeologie en 18e-eeuwse wijnkelders.

Museo Lara is niet alleen interessant vanwege zijn uitgebreide collecties, maar ook vanwege de rijke geschiedenis van het gebouw zelf. Het museum is dagelijks geopend van 11:00 tot 20:00 uur (juni tot oktober) en van 11:00 tot 19:00 uur (november tot mei).

De toegangsprijs is € 4, met gereduceerde tarieven voor studenten, gepensioneerden, inwoners van Ronda en groepen van meer dan 10 personen.

Kijk voor vertrek altijd op de officiële website om prijzen en openingstijden te controleren.

Boek je droomreis bij Iconico Travel!

🌍 Ontdek Zuid-Spanje met onze unieke reizen

✈️ Persoonlijke service en maatwerk

💼 Veilig en zorgeloos op vakantie

Baños Arabes, de Arabische baden

De Arabische Baden (Baños Árabes) in Ronda, gebouwd in de 13e eeuw, behoren tot de best bewaarde in heel Andalusië. Ze zijn gelegen nabij de rivier van Ronda en tonen indrukwekkende Moorse architectuur. Hoefijzerbogen en duidelijk gescheiden zones voor hete en koude thermische gebieden.

Het geavanceerde watersysteem, dat het water naar de baden bracht via een waterrad en een aquaduct, is nog grotendeels intact.

Bezoekers kunnen de verschillende kamers van de baden verkennen, waaronder de koude, warme en hete ruimtes, typisch voor deze stijl. Voor meer informatie over deze historische plek in Ronda, kun je Ronda Today bezoeken.

Baños Arabes Ronda

Casa del Rey Moro

De Casa del Rey Moro is een historisch pand met een unieke watertuin. Het huis zelf werd gebouwd in de 18e eeuw, maar staat bekend om zijn Moorse tuinen en de Watermijn. Bij de watertuin is een indrukwekkend systeem van trappen die naar de rivier de Guadalevín leiden.

Deze trap met 365 treden werd gebruikt om water naar de stad te brengen. De tuinen, ontworpen door de Franse landschapsarchitect Jean-Claude Forestier, bieden een prachtig uitzicht. Ze zijn een voorbeeld van de samensmelting van Moorse en Europese tuinontwerpstijlen. Ze zijn gevuld met kleurrijke bloemen, vijvertjes en fonteinen.

Plaza de Toros in Ronda

De Plaza de Toros in Ronda is een van de oudste en beroemdste stierenvechtarena’s in Spanje. Dit maakt het een belangrijke toeristische bezienswaardigheid.

De arena werd geopend in 1785 en is gebouwd van steen. Het is een belangrijk cultureel monument en speelde een cruciale rol in de geschiedenis van het stierenvechten. De arena staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur. Het is een van de oudste stenen stierenvechtarena’s in Spanje.

De arena wordt gebruikt voor stierenvechten tijdens speciale evenementen, zoals de jaarlijkse Goyesca-stierengevechten in september. Een cultureel en sociaal hoogtepunt in de regio.

Binnen de Plaza de Toros bevindt zich een museum dat de geschiedenis van stierenvechten en de rol van Ronda in deze traditie belicht. Het toont ook kostuums, foto’s en andere memorabilia.

De arena is toegankelijk voor bezoekers en biedt rondleidingen. Het is een aantrekkelijke plek voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het stierenvechten of in de unieke architectuur van de arena. De Plaza de Toros bevindt zich in het centrum van Ronda, waardoor het gemakkelijk te bereiken is en dicht bij andere bezienswaardigheden ligt.

Wat is er te doen rondom Ronda?

Er is niet alleen in Ronda van alles te zien, ook rondom Ronda beleef je prachtige ervaringen. Om er een paar te benoemen:

 1. El Tajo de Ronda
 2. Uitzicht bij Alameda del Tajo
 3. Wijnhuizen in de omgeving – Wijnbodega
 4. Caminito del Rey
 5. Via Verde de la Sierra (tot fietspad omgebouwde spoorlijn)
 6. Witte Dorpenroute
 7. Natuurpark Sierra de Grazalema

Ontdek hier de leukste bezienswaardigheden van Andalusië en de plekken die je liever wilt vermijden >

De diepe kloof van Ronda, El Tajo de Ronda

Vlabij Ronda ligt El Tajo de Ronda. Dit is de diepe kloof die Ronda in tweeën splitst. Deze kloof is ontstaan door de rivier Guadalevín en is ongeveer 100 meter diep. De drie beroemde bruggen van Ronda hangen stuk voor stuk over deze kloof.

De beroemdste brug over de kloof, de Puente Nuevo (de nieuwe brug), biedt een spectaculair uitzicht. Hier kunnen prachtige foto’s worden gemaakt, die vaak als symbool voor Ronda worden gebruikt.

Tip: bezoek je de El Tajo de Ronda? Daal af door de “Carretera de los Molinos”, naar de vallei toe. Hier maak je prachtige foto’s!

Alameda del Tajo, spectaculair uitzicht

Niet alleen El Tajo biedt de kans voor indrukwekkende foto’s en herinneringen. Ook bij Alameda del Tajo, niet ver bij de stierenvechtarena vandaan, krijg je een indrukwekkend uitzicht te zien.

Je ziet talloze kilometers ver, langs wijngaarden en door een immens dal met omliggende bergen.

Alameda del Tajo Ronda

Wijnhuizen (Bodega) in de buurt van Ronda

Het gebied van en rondom Ronda is een opkomende wijnstreek. Er zijn allerlei wijnhuizen te vinden. De meeste van deze wijnhuizen, die ook wel “Bodega” heten, hebben de deuren geopend voor publiek.

In deze wijnhuizen word je rondgeleid en mag je uiteraard de wijnen proeven.

Wil je naar een Bodega? Vergeet dan niet vooraf te reserveren.

Het Koningspad, El Caminito del Rey

Vanuit Ronda is een bezoek aan de Caminito del Rey (het koningspad) een fantastische dagtocht. De Caminito del Rey, gelegen in de Gaitanes-kloof in de provincie Málaga, is een beroemd wandelpad bekend om zijn adembenemende uitzichten en uitdagende routes.

De paden hangen langs de steile wanden van een smalle kloof, en bieden een unieke wandelervaring. Het is ongeveer een uur rijden van Ronda naar de Caminito del Rey, waardoor het een haalbare en avontuurlijke daguitstap is voor bezoekers van Ronda.

Vergeet niet vooraf tickets te reserveren, aangezien het pad zeer populair is.

El Caminito del Rey Andalusië

De Witte Dorpenroute, vlakbij Ronda

Vanuit Ronda is de “Route van de Witte Dorpen” een prachtige toeristische route die de charmante witte dorpen van Andalusië verkent. Deze dorpen staan bekend om hun witgekalkte huizen en historische charme.

De route voert langs schilderachtige dorpjes zoals Grazalema, Zahara de la Sierra en Setenil de las Bodegas. Bekend om hun unieke architectuur en spectaculaire natuurlijke omgevingen. Het is een ideale dagtocht voor toeristen in Ronda die de traditionele Andalusische cultuur en adembenemende landschappen willen ervaren.

Ronda is geen deel van de Witte Dorpenroute, maar kan wel goed worden gebruikt als ideale uitvalsbasis voor de rondreis. De Witte Dorpen zijn zeker een bezoek waard.

Ga je naar Ronda en wil je ook de Witte Dorpenroute bekijken? Plan dan ten minste drie nachten in Ronda. Zo heb je genoeg tijd om de dorpjes te ontdekken én andere leuke uitstapjes te beleven.

Wil je meer weten over de Witte Dorpenroute? Lees dan vooral Iconico Travel’s blogbericht over de Witte Dorpen.

witte dorpen Ronda rondreis Andalusië

Fiets de Via Verde de la Sierra

Op zoek naar een unieke ervaring in de prachtige natuur van Andalusië? De Via Verde de la Sierra is een must-visit! Dit voormalige spoorwegtraject is nu een schilderachtig wandel- en fietspad.

Het strekt zich uit over ongeveer 36 kilometer, langs adembenemende landschappen en oude tunnels. Het pad verbindt de dorpen Puerto Serrano en Olvera en biedt onderweg spectaculaire uitzichten op de bergen, valleien en rivieren.

Het is ideaal voor natuurliefhebbers en actieve reizigers die het echte Andalusië willen ervaren, ver weg van de drukte van de stad.

Het mooiste deel van de Via Verde ligt tussen Olvera en het station van Coripe, een stuk van ongeveer 20 kilometer. Je kunt zelfs besluiten door te fietsen naar Puerto Serrano (in totaal 38 kilometer), echter keren de meeste mensen bij het station van Coripe om om hetzelfde stuk terug te fietsen.

Er is een taxiservice (€40 vanaf Coripe en €50 vanaf Puerto Serrano) die je terug kan brengen van Coripe naar Olvera, vraag hiernaar bij de fietsverhuurder.

Fietsroute Via Verde Ronda

Natuurpark Sierra de Grazalema

Natuurpark de la Grazalema is een adembenemend natuurgebied in Andalusië. Dit UNESCO Biosfeerreservaat, beroemd om zijn rijke biodiversiteit en schilderachtige kalksteenlandschappen, ligt op korte afstand van de historische stad Ronda. Het park biedt een thuis aan diverse flora en fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten en de Spaanse fir, een boom die nergens anders ter wereld voorkomt.

Grazalema is populair bij wandelaars en natuurliefhebbers, dankzij de talrijke wandelpaden die door dichte bossen en langs heldere beekjes leiden. Het klimaat, met de hoogste regenval van Spanje, zorgt voor weelderige landschappen die scherp contrasteren met de droge omgeving van Andalusië.

Ideaal voor avonturiers en natuurfotografen.

Natuurpark Sierra de Grazalema rondreis Andalusië

Ronda bezoeken met Iconico Travel

Iconico Travel biedt drie reizen aan die ook langs Ronda gaan. Deze reizen zijn:

 1. Rondreis Koninklijk Andalusië;
 2. De Fly en Drive Málaga en Ronda;
 3. De (actieve) rondreis Ronda.

Rondreis Koninklijk Andalusië

De Rondreis Koninklijk Andalusië brengt je langs vier Koningssteden en twee prachtige plattelandsgebieden. De reis duurt 15 dagen. Hiervan ben je 2 dagen in Ronda.

Je ontdekt Málaga, Granada, Córdoba en Sevilla. In deze steden ontdek je culturele parels, musea en monumenten. Daarna ruilen we de steden om voor de schitterende binnenlanden rondom Ronda, de zogeheten Serranía de Ronda. Ook de omgeving van Antequera wordt niet overgeslagen.

Ontdek het Koningspad, el Caminito del Rey en bezichtig de prachtige witte dorpen tijdens de route langs de los Pueblos Blancos. 

Fly en Drive Málaga en Ronda

Tijdens deze fly & drive bezoek je het moderne Málaga. Málaga is een internationale hotspot aan de Middellandse Zee. Deze reis duurt 8 dagen. De eerste 3 dagen zul je Málaga bezoeken, daarna ga je naar Ronda toe. In dit artikel vind je 10 onontdekte parels van Málaga. En in dit blogartikel ontdek je alles over Málaga voor jouw stedentrip.

In Ronda vind je een mix van cultuur, gastronomie, natuur en ontspanning. Je kunt de Witte Dorpen ontdekken en prachtige foto’s maken in het historische centrum van Ronda.

(Actieve) Rondreis Ronda

Tijdens de Rondreis actief Andalusië kom je ook langs Ronda. Deze actieve reis neemt je mee van de wandelparadijzen Sierra de Aracena en Doñana tot aan de maagdelijke stranden van de Costa de la Luz.

Deze reis duurt 15 dagen. Hiervan ben je 3 dagen in Ronda.

Je ontdekt de Witte Dorpen, kunt een Bodega bezoeken en doorkruist de vallei op de Via Verde, een tot fietspad omgebouwde spoorlijn.

Bezoek fruitboer Málaga

Ervaringen van reizigers naar Ronda, Spanje

Benieuwd naar de ervaringen van gasten die met Iconico Travel hebben gereisd?

Fly & Drive Málaga en Ronda

Piet en Tity hebben onlangs de 8-daagse Fly & Drive Málaga en Ronda beleefd. Ze hebben gefietst langs de stranden en ook op de Via Verde. Daarnaast zijn er wandelingen gemaakt door natuurgebieden en hebben ze een Bodega bezocht. Ze hebben Romeinse, Moorse en Spaanse bouwwerken gezien en zelfs enkele Witte Dorpjes.

Zij zeggen: “Ivo (Iconico Travel) heeft ons een prachtige week bezorgd waarin al onze wensen vervuld zijn.”

Rondreis Ronda

Ook Peter en Milly zijn in Ronda geweest met Iconico Travel. Zij zijn drie dagen in Ronda geweest en hebben de omgeving verkend aan de hand van de gedocumenteerde reisgids van Iconico Travel. Cultuur, architectuur en lekker eten … Ronda biedt het allemaal.

“Het team van Iconico Travel heeft ervoor gezorgd dat we een onbezorgde, op maat georganiseerde, maar vooral heerlijk ontspannende vakantie beleefd hebben in het prachtige Andalusië”, aldus P. en M.

Ben je zelf ook benieuwd naar Ronda en haar prachtige omgeving? Wil je ook een bezoek brengen aan een van de mooiste steden van Andalusië? Neem dan nu contact op met de experts van Iconico Travel. We maken graag kennis via een videogesprek om te ontdekken wat jouw persoonlijke reiswensen zijn. We kennen alle Ronda bezienswaardigheden en vertellen je er graag meer over.

Aan de hand van deze informatie stellen we een reisgids op, met leuke uitjes, activiteiten en culturele bezienswaardigheden. We helpen je de leukste hotels, B&B’s en andere verblijfslocaties te vinden.

Een reis zonder zorgen, met Iconico Travel. Neem nu contact met ons op of kijk bij onze maatwerk reizen om een indruk te krijgen van wat Iconico Travel jou kan bieden!

Deel dit bericht:

Bekijk ook

Bezienswaardigheden Ronda: Ontdek Ronda in Andalusië

Fly en drive Ronda en Málaga

Ontdek Ronda, de Andalusische parel, waar geschiedenis en natuur elkaar ontmoeten. In het bergachtige landschap vind je deze stad vol historische en architecturale schatten.

Ronda’s verhaal begint al in de prehistorie en elk daaropvolgend tijdperk heeft zijn sporen achtergelaten. Van de Iberiërs en Romeinen tot de Moorse heersers; hun invloeden zie je terug in de bouwstijl en cultuur.

Ronda staat symbool voor de rijke, gemengde geschiedenis van Andalusië. Een plek waar verleden en heden samenkomen, ideaal voor elke ontdekkingsreiziger.

Er is van alles te beleven in én rondom Ronda. In dit artikel worden de leukste bezienswaardigheden beschreven en bekendgemaakt. Lees mee om een onvergetelijke reis door Ronda te ervaren.

Dit artikel in 30 seconden:

 • Ronda is een historische stad in Andalusië met prehistorische wortels.
 • De stad toont Moorse invloeden in gebouwen zoals de Arabische baden en het Mondragón-paleis.
 • Drie bruggen die de stad over de kloof van Guadalevín verbinden :
  • Puente Nuevo
  • Puente Viejo
  • Puente Romano
 • Top 7 Ronda bezienswaardigheden
  • Het oude centrum;
  • Paleis: “Palacio de Mondragón”;
  • Kerk: “Iglesia de Santa Maria la Mayor”;
  • Het Museum: Museo Lara;
  • De Arabische baden: “Baños Arabes”;
  • Casa del Rey Moro;
  • De stierenvechtersarena: “Plaza de Toros”.
 • De omgeving rondom de stad Ronda biedt attracties zoals:
  • De kloof El Tajo de Ronda;
  • Het uitzicht bij Alameda del Tajo;
  • Lokale wijnhuizen, zogeheten bodega’s;
  • Bewandel het Koningspad: “Caminito del Rey”;
  • Fiets de fietstocht: “Via Verde de la Sierra”;
  • Bezoek de Witte Dorpenroute.
 • Zo bezoek je Ronda via de maatwerk reizen van Iconico Travel
  • Rondreis Koninklijk Andalusi: Tijdens deze 15-daagse rondreis combineer je eeuwenoude cultuur met culinaire hoogstandjes. Je bezoekt allerlei prachtige Andalusische Koningssteden voordat je ook Ronda ontdekt in 2 dagen.
  • Fly en Drive Málaga en Ronda: Een 8-daagse reis met eerst 3 dagen in Málaga, gevolgd door een bezoek aan Ronda. Deze reis combineert stedelijke ervaringen in Málaga met de culturele en natuurlijke schoonheid van Ronda.
  • (Actieve) Rondreis Ronda: Een 15-daagse actieve reis met 3 dagen in Ronda. De route omvat wandelingen in Sierra de Aracena en Doñana, en tijd aan de stranden van Costa de la Luz. In Ronda bezoeken reizigers witte dorpen en fietsen ze op de Via Verde.
 • Gasten prijzen Iconico Travel voor het bieden van een op maat gemaakte, ontspannende ervaring en het verkennen van de diversiteit van Andalusië, inclusief cultuur, natuur en lokale gastronomie.

De rijke geschiedenis van Ronda

Ronda staat bekend als één van de oudste en mooiste steden van Spanje. Dit is met name vanwege de overblijfselen van prehistorische nederzettingen die te vinden zijn in nabijgelegen grotten.

Ronda’s geschiedenis, diep geworteld in de Moorse heerschappij, is overal in de stad zichtbaar. Veel van de belangrijke gebouwen in Ronda stammen uit het Moorse tijdperk. Denk hierbij aan de Arabische baden en het Mondragón-paleis. Ook komt veel van de kunst en filosofie uit dit tijdperk.

De bruggen van Ronda

De bruggen van de stad Ronda zijn een opvallend kenmerk van deze historische stad. Het zijn er drie, die stuk voor stuk over de rivier de Guadalevín spannen. Zo verbinden ze de stad.

 1. Puente Nuevo (De Nieuwe Brug)
 2. Puente Viejo (De Oude Brug)
 3. Puente Romano (De Romeinse Brug)

Puente Nuevo, de nieuwe brug

De nieuwe brug is de beroemdste en meest iconische brug van Ronda. Gebouwd in de 18e eeuw, staat de Puente Nuevo bekend om haar indrukwekkende architectuur en het adembenemende uitzicht over de diepe kloof. Deze brug verbindt de oude Moorse stad met het nieuwere deel van Ronda. Het bouwproces nam ongeveer 40 jaar in beslag en de brug heeft een hoogte van ongeveer 120 meter.

Puente Viejo, de oude brug

Deze brug is ouder dan de Puente Nuevo en dateert uit de vroege 17e eeuw. Het is de oudste en kleinste van de drie bruggen. Puente Viejo was lange tijd de enige brug die de twee delen van de stad met elkaar verbond voordat de Puente Nuevo werd gebouwd.

Puente Romano, de Romeinse brug

Ook bekend als de Puente de San Miguel, is deze brug gebouwd op de fundamenten van een oude Romeinse brug. Hoewel de huidige structuur niet uit de Romeinse tijd stamt, getuigt het van de lange geschiedenis van de stad en haar strategische belang in de regio.

Deze bruggen zijn niet alleen essentieel voor de infrastructuur van de stad, maar zijn ook belangrijke historische en toeristische attracties. Ze bieden prachtige uitzichten over de diepe kloof en de omliggende landschappen en vertellen het verhaal van de architectonische en culturele ontwikkeling van Ronda door de eeuwen heen.

Top 7 bezienswaardigheden Ronda

Naast de karakteristieke bruggen zijn er allerlei andere prachtige bezienswaardigheden in de stad Ronda zelf.

Top 7 Ronda bezienswaardigheden:

 1. Oude centrum
 2. Palacio de Mondragón
 3. Iglesia de Santa Maria la Mayor
 4. Museo Lara
 5. Baños Arabes
 6. Casa del Rey Moro
 7. Plaza de Toros

Ontdek hier de top 10 bezienswaardigheden in Sevilla die je liever wilt vermijden

La Ciudad, het oude centrum van de stad Ronda

Het oude centrum van Ronda, ook wel bekend als “La Ciudad”, is een sfeervolle en historisch rijke wijk die bezoekers meeneemt terug in de tijd. Dit deel van de oude stad kenmerkt zich door zijn charmante, smalle straatjes en traditionele witgekalkte huizen.

In La Ciudad vind je veel van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Ronda. Een voorbeeld is het Palacio de Mondragón, een prachtig paleis met museum.

Een van de hoogtepunten van het oude centrum van Ronda is de “Plaza de la Duquesa de Parcent”. Dit is een van de mooiste pleinen van Ronda. Het is omringd door indrukwekkende gebouwen zoals de kerk van Santa Maria la Mayor.

Naast de historische en culturele bezienswaardigheden, biedt het oude centrum ook tal van winkeltjes en restaurants.

Het paleis van de Moorse Koning: Palacio de Mondragón

Het Palacio de Mondragón, dat in het oude centrum van Ronda staat, is een prachtig paleis met museum. Het Palacio de Mondragón dateert uit de 14e eeuw en was oorspronkelijk het paleis van de Moorse koning Abomelic. Ondanks dat de naam het doet vermoeden, heeft er nooit een Moorse koning gewoond. Later werd het gebruikt door de katholieke koningen tijdens hun bezoeken aan Ronda.

Het paleis staat bekend om zijn prachtige binnenplaatsen en tuinen. De tuinen bieden een rustige ontsnapping met uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Het Palacio de Mondragón huisvest tegenwoordig het Gemeentelijk Museum van Ronda. Het museum belicht de geschiedenis en cultuur van Ronda en de regio, inclusief archeologische vondsten, etnografische objecten en kunstwerken.

Het Palacio de Mondragón is een van de belangrijkste toeristische attracties in Ronda, en biedt bezoekers een unieke kijk op de rijke geschiedenis en culturele diversiteit van de stad.

Wil je het paleis bezoeken? Neem dan altijd een kijkje op de officiële website voor openingstijden. Je vindt de informatie op de website van Andalusië.

Iglesia Santa Maria la Mayor

De Iglesia de Santa María la Mayor in Ronda is een indrukwekkende kerk met een rijke geschiedenis en unieke architectuur. Het is gebouwd op de plek van een voormalige moskee. De bouw van de kerk startte na de christelijke verovering van Ronda in 1485. Het werd pas in de late 17e eeuw voltooid. Een aardbeving in 1850 beschadigde een deel van de kerk, wat leidde tot restauratiewerkzaamheden.

De kerk heeft een mix van gotische en maniëristische stijlen. Het gotische deel bestaat uit drie schepen met puntige bogen en gefacetteerde pilaren. Het maniëristische deel, gebouwd na de aardbeving van 1580, is herkenbaar aan zijn meer monumentale stijl en hogere bouw. Opvallend is de bakstenen gevel en toren, met gotische spitsen en pinakels, gebouwd na de vernietiging van de originele toren in 1523. De toren staat op de plek van de oude minaret van de moskee.

Binnenin de kerk is een boog behouden gebleven die deel uitmaakte van de mihrab van de oorspronkelijke moskee. Dit toont de historische lagen van het gebouw.

De kerk is aangewezen als cultureel erfgoed en staat bekend als een belangrijk monument, wat haar culturele en historische waarde onderstreept.

Museo Lara in Ronda

Het Museo Lara in Ronda is een fascinerend privémuseum, een prachtig voorbeeld van 18e-eeuwse paleisarchitectuur. Het museum is opgericht door Juan Antonio Lara Jurado, die zijn hele leven heeft gewijd aan het verzamelen van de tentoongestelde stukken. Het is een van de belangrijkste particuliere collecties in Spanje en was het eerste particuliere museum in Andalusië.

Het museum biedt een verzameling van klokken, wapens en fotografische voorwerpen. Ook vind je hier diverse historische wetenschappelijke instrumenten en een indrukwekkende verzameling objecten gerelateerd aan de Spaanse Inquisitie en hekserij.

Naast deze collecties bevat het museum ook een verscheidenheid aan andere objecten, waaronder items gerelateerd aan de geschiedenis van stierenvechten (tauromachie), archeologie en 18e-eeuwse wijnkelders.

Museo Lara is niet alleen interessant vanwege zijn uitgebreide collecties, maar ook vanwege de rijke geschiedenis van het gebouw zelf. Het museum is dagelijks geopend van 11:00 tot 20:00 uur (juni tot oktober) en van 11:00 tot 19:00 uur (november tot mei).

De toegangsprijs is € 4, met gereduceerde tarieven voor studenten, gepensioneerden, inwoners van Ronda en groepen van meer dan 10 personen.

Kijk voor vertrek altijd op de officiële website om prijzen en openingstijden te controleren.

Baños Arabes, de Arabische baden

De Arabische Baden (Baños Árabes) in Ronda, gebouwd in de 13e eeuw, behoren tot de best bewaarde in heel Andalusië. Ze zijn gelegen nabij de rivier van Ronda en tonen indrukwekkende Moorse architectuur. Hoefijzerbogen en duidelijk gescheiden zones voor hete en koude thermische gebieden.

Het geavanceerde watersysteem, dat het water naar de baden bracht via een waterrad en een aquaduct, is nog grotendeels intact.

Bezoekers kunnen de verschillende kamers van de baden verkennen, waaronder de koude, warme en hete ruimtes, typisch voor deze stijl. Voor meer informatie over deze historische plek in Ronda, kun je Ronda Today bezoeken.

Casa del Rey Moro

De Casa del Rey Moro is een historisch pand met een unieke watertuin. Het huis zelf werd gebouwd in de 18e eeuw, maar staat bekend om zijn Moorse tuinen en de Watermijn. Bij de watertuin is een indrukwekkend systeem van trappen die naar de rivier de Guadalevín leiden.

Deze trap met 365 treden werd gebruikt om water naar de stad te brengen. De tuinen, ontworpen door de Franse landschapsarchitect Jean-Claude Forestier, bieden een prachtig uitzicht. Ze zijn een voorbeeld van de samensmelting van Moorse en Europese tuinontwerpstijlen. Ze zijn gevuld met kleurrijke bloemen, vijvertjes en fonteinen.

Plaza de Toros in Ronda

De Plaza de Toros in Ronda is een van de oudste en beroemdste stierenvechtarena’s in Spanje. Dit maakt het een belangrijke toeristische bezienswaardigheid.

De arena werd geopend in 1785 en is gebouwd van steen. Het is een belangrijk cultureel monument en speelde een cruciale rol in de geschiedenis van het stierenvechten. De arena staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur. Het is een van de oudste stenen stierenvechtarena’s in Spanje.

De arena wordt gebruikt voor stierenvechten tijdens speciale evenementen, zoals de jaarlijkse Goyesca-stierengevechten in september. Een cultureel en sociaal hoogtepunt in de regio.

Binnen de Plaza de Toros bevindt zich een museum dat de geschiedenis van stierenvechten en de rol van Ronda in deze traditie belicht. Het toont ook kostuums, foto’s en andere memorabilia.

De arena is toegankelijk voor bezoekers en biedt rondleidingen. Het is een aantrekkelijke plek voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het stierenvechten of in de unieke architectuur van de arena. De Plaza de Toros bevindt zich in het centrum van Ronda, waardoor het gemakkelijk te bereiken is en dicht bij andere bezienswaardigheden ligt.

Wat is er te doen rondom Ronda?

Er is niet alleen in Ronda van alles te zien, ook rondom Ronda beleef je prachtige ervaringen. Om er een paar te benoemen:

 1. El Tajo de Ronda
 2. Uitzicht bij Alameda del Tajo
 3. Wijnhuizen in de omgeving – Wijnbodega
 4. Caminito del Rey
 5. Via Verde de la Sierra (tot fietspad omgebouwde spoorlijn)
 6. Witte Dorpenroute
 7. Natuurpark Sierra de Grazalema

Ontdek hier de leukste bezienswaardigheden van Andalusië en de plekken die je liever wilt vermijden >

De diepe kloof van Ronda, El Tajo de Ronda

Vlabij Ronda ligt El Tajo de Ronda. Dit is de diepe kloof die Ronda in tweeën splitst. Deze kloof is ontstaan door de rivier Guadalevín en is ongeveer 100 meter diep. De drie beroemde bruggen van Ronda hangen stuk voor stuk over deze kloof.

De beroemdste brug over de kloof, de Puente Nuevo (de nieuwe brug), biedt een spectaculair uitzicht. Hier kunnen prachtige foto’s worden gemaakt, die vaak als symbool voor Ronda worden gebruikt.

Tip: bezoek je de El Tajo de Ronda? Daal af door de “Carretera de los Molinos”, naar de vallei toe. Hier maak je prachtige foto’s!

Alameda del Tajo, spectaculair uitzicht

Niet alleen El Tajo biedt de kans voor indrukwekkende foto’s en herinneringen. Ook bij Alameda del Tajo, niet ver bij de stierenvechtarena vandaan, krijg je een indrukwekkend uitzicht te zien.

Je ziet talloze kilometers ver, langs wijngaarden en door een immens dal met omliggende bergen.

Wijnhuizen (Bodega) in de buurt van Ronda

Het gebied van en rondom Ronda is een opkomende wijnstreek. Er zijn allerlei wijnhuizen te vinden. De meeste van deze wijnhuizen, die ook wel “Bodega” heten, hebben de deuren geopend voor publiek.

In deze wijnhuizen word je rondgeleid en mag je uiteraard de wijnen proeven.

Wil je naar een Bodega? Vergeet dan niet vooraf te reserveren.

Het Koningspad, El Caminito del Rey

Vanuit Ronda is een bezoek aan de Caminito del Rey (het koningspad) een fantastische dagtocht. De Caminito del Rey, gelegen in de Gaitanes-kloof in de provincie Málaga, is een beroemd wandelpad bekend om zijn adembenemende uitzichten en uitdagende routes.

De paden hangen langs de steile wanden van een smalle kloof, en bieden een unieke wandelervaring. Het is ongeveer een uur rijden van Ronda naar de Caminito del Rey, waardoor het een haalbare en avontuurlijke daguitstap is voor bezoekers van Ronda.

Vergeet niet vooraf tickets te reserveren, aangezien het pad zeer populair is.

De Witte Dorpenroute, vlakbij Ronda

Vanuit Ronda is de “Route van de Witte Dorpen” een prachtige toeristische route die de charmante witte dorpen van Andalusië verkent. Deze dorpen staan bekend om hun witgekalkte huizen en historische charme.

De route voert langs schilderachtige dorpjes zoals Grazalema, Zahara de la Sierra en Setenil de las Bodegas. Bekend om hun unieke architectuur en spectaculaire natuurlijke omgevingen. Het is een ideale dagtocht voor toeristen in Ronda die de traditionele Andalusische cultuur en adembenemende landschappen willen ervaren.

Ronda is geen deel van de Witte Dorpenroute, maar kan wel goed worden gebruikt als ideale uitvalsbasis voor de rondreis. De Witte Dorpen zijn zeker een bezoek waard.

Ga je naar Ronda en wil je ook de Witte Dorpenroute bekijken? Plan dan ten minste drie nachten in Ronda. Zo heb je genoeg tijd om de dorpjes te ontdekken én andere leuke uitstapjes te beleven.

Wil je meer weten over de Witte Dorpenroute? Lees dan vooral Iconico Travel’s blogbericht over de Witte Dorpen.

Fiets de Via Verde de la Sierra

Op zoek naar een unieke ervaring in de prachtige natuur van Andalusië? De Via Verde de la Sierra is een must-visit! Dit voormalige spoorwegtraject is nu een schilderachtig wandel- en fietspad.

Het strekt zich uit over ongeveer 36 kilometer, langs adembenemende landschappen en oude tunnels. Het pad verbindt de dorpen Puerto Serrano en Olvera en biedt onderweg spectaculaire uitzichten op de bergen, valleien en rivieren.

Het is ideaal voor natuurliefhebbers en actieve reizigers die het echte Andalusië willen ervaren, ver weg van de drukte van de stad.

Het mooiste deel van de Via Verde ligt tussen Olvera en het station van Coripe, een stuk van ongeveer 20 kilometer. Je kunt zelfs besluiten door te fietsen naar Puerto Serrano (in totaal 38 kilometer), echter keren de meeste mensen bij het station van Coripe om om hetzelfde stuk terug te fietsen.

Er is een taxiservice (€40 vanaf Coripe en €50 vanaf Puerto Serrano) die je terug kan brengen van Coripe naar Olvera, vraag hiernaar bij de fietsverhuurder.

Natuurpark Sierra de Grazalema

Natuurpark de la Grazalema is een adembenemend natuurgebied in Andalusië. Dit UNESCO Biosfeerreservaat, beroemd om zijn rijke biodiversiteit en schilderachtige kalksteenlandschappen, ligt op korte afstand van de historische stad Ronda. Het park biedt een thuis aan diverse flora en fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten en de Spaanse fir, een boom die nergens anders ter wereld voorkomt.

Grazalema is populair bij wandelaars en natuurliefhebbers, dankzij de talrijke wandelpaden die door dichte bossen en langs heldere beekjes leiden. Het klimaat, met de hoogste regenval van Spanje, zorgt voor weelderige landschappen die scherp contrasteren met de droge omgeving van Andalusië.

Ideaal voor avonturiers en natuurfotografen.

Ronda bezoeken met Iconico Travel

Iconico Travel biedt drie reizen aan die ook langs Ronda gaan. Deze reizen zijn:

 1. Rondreis Koninklijk Andalusië;
 2. De Fly en Drive Málaga en Ronda;
 3. De (actieve) rondreis Ronda.

Rondreis Koninklijk Andalusië

De Rondreis Koninklijk Andalusië brengt je langs vier Koningssteden en twee prachtige plattelandsgebieden. De reis duurt 15 dagen. Hiervan ben je 2 dagen in Ronda.

Je ontdekt Málaga, Granada, Córdoba en Sevilla. In deze steden ontdek je culturele parels, musea en monumenten. Daarna ruilen we de steden om voor de schitterende binnenlanden rondom Ronda, de zogeheten Serranía de Ronda. Ook de omgeving van Antequera wordt niet overgeslagen.

Ontdek het Koningspad, el Caminito del Rey en bezichtig de prachtige witte dorpen tijdens de route langs de los Pueblos Blancos. 

Fly en Drive Málaga en Ronda

Tijdens deze fly & drive bezoek je het moderne Málaga. Málaga is een internationale hotspot aan de Middellandse Zee. Deze reis duurt 8 dagen. De eerste 3 dagen zul je Málaga bezoeken, daarna ga je naar Ronda toe. In dit artikel vind je 10 onontdekte parels van Málaga. En in dit blogartikel ontdek je alles over Málaga voor jouw stedentrip.

In Ronda vind je een mix van cultuur, gastronomie, natuur en ontspanning. Je kunt de Witte Dorpen ontdekken en prachtige foto’s maken in het historische centrum van Ronda.

(Actieve) Rondreis Ronda

Tijdens de Rondreis actief Andalusië kom je ook langs Ronda. Deze actieve reis neemt je mee van de wandelparadijzen Sierra de Aracena en Doñana tot aan de maagdelijke stranden van de Costa de la Luz.

Deze reis duurt 15 dagen. Hiervan ben je 3 dagen in Ronda.

Je ontdekt de Witte Dorpen, kunt een Bodega bezoeken en doorkruist de vallei op de Via Verde, een tot fietspad omgebouwde spoorlijn.

Ervaringen van reizigers naar Ronda, Spanje

Benieuwd naar de ervaringen van gasten die met Iconico Travel hebben gereisd?

Fly & Drive Málaga en Ronda

Piet en Tity hebben onlangs de 8-daagse Fly & Drive Málaga en Ronda beleefd. Ze hebben gefietst langs de stranden en ook op de Via Verde. Daarnaast zijn er wandelingen gemaakt door natuurgebieden en hebben ze een Bodega bezocht. Ze hebben Romeinse, Moorse en Spaanse bouwwerken gezien en zelfs enkele Witte Dorpjes.

Zij zeggen: “Ivo (Iconico Travel) heeft ons een prachtige week bezorgd waarin al onze wensen vervuld zijn.”

Rondreis Ronda

Ook Peter en Milly zijn in Ronda geweest met Iconico Travel. Zij zijn drie dagen in Ronda geweest en hebben de omgeving verkend aan de hand van de gedocumenteerde reisgids van Iconico Travel. Cultuur, architectuur en lekker eten … Ronda biedt het allemaal.

“Het team van Iconico Travel heeft ervoor gezorgd dat we een onbezorgde, op maat georganiseerde, maar vooral heerlijk ontspannende vakantie beleefd hebben in het prachtige Andalusië”, aldus P. en M.

Ben je zelf ook benieuwd naar Ronda en haar prachtige omgeving? Wil je ook een bezoek brengen aan een van de mooiste steden van Andalusië? Neem dan nu contact op met de experts van Iconico Travel. We maken graag kennis via een videogesprek om te ontdekken wat jouw persoonlijke reiswensen zijn. We kennen alle Ronda bezienswaardigheden en vertellen je er graag meer over.

Aan de hand van deze informatie stellen we een reisgids op, met leuke uitjes, activiteiten en culturele bezienswaardigheden. We helpen je de leukste hotels, B&B’s en andere verblijfslocaties te vinden.

Een reis zonder zorgen, met Iconico Travel. Neem nu contact met ons op of kijk bij onze maatwerk reizen om een indruk te krijgen van wat Iconico Travel jou kan bieden!

Deel dit bericht:

Bekijk ook