´s Werelds beste ham vind je hier

Iberische varkens ham Aracena rondreis Andalusië

De Sierra de Aracena is een natuurpark in het noordwesten van Andalusië, vlakbij de grens met Portugal. Het gebied is wereldberoemd om zijn ham, de Jamon Ibérico de Bellota. Deze ham is afkomstig van het beroemde zwarte Ibérico-varken, één van de meest smaakvolle scharrelrassen ter wereld. De eigenzinnige nootachtige smaak van het vlees wordt gecreëerd doordat de varkens de eikels (bellota’s) opeten die van de kurk- en steeneiken vallen. In de herfst eten de Iberico varkens kilo’s eikels per dag en groeien ze in korte tijd tot een indrukwekkende 160 – 180 kilo. Het vlees van deze varkens is kruidig, vettig, en enorm mals. De hoogste kwaliteit is die van de soort Jamón Iberico de Bellota, grote kans dat je de zwarte kuddes ergens in dit natuurgebied ziet grazen.

De complete ham, de poot van het varken dus, wordt vaak bij speciale vieringen zoals kerst door Spaanse families besteld. De kwaliteit blijft lang goed en daardoor kunnen ze er maanden van genieten. Laagje voor laagje worden dunne plakjes ham vakkundig afgesneden en bijvoorbeeld op een stukje brood met extra virgen olijfolie opgegeten, een zaligmakende smaakcombinatie.

Wil je een hamboerderij bezoek en uit eerste hand zien met welke aandacht de varkens worden verzorgd en wat er voor nodig is om tot die gastronomische delicatesses te komen? Laat het ons dan weten, dan nemen wij contact op met onze lokale partner om te kijken of we voor jullie een bezoek kunnen organiseren aan hun boerderij.

Een dorp als Jabugo leeft helemaal van de hamindustrie, je struikelt er bijna over de hamwinkels en drogerijen. Het is leuk om een zo’n winkeltje binnen te lopen en grote hammen in volle glorie te zien hangen aan de muren. Rijdend door Sierra de Aracena en een dorp als Jabugo zul je ook hamproducenten langs de weg tegenkomen. Vaak kun je direct bij hun ook de derivaten van dit topproduct kopen.

Deel dit bericht:

Vorige blog
Operaasje Fryske Flagge
Volgende blog
Bloeiend Córdoba
Bekijk ook