Het Koningspad Andalusië: De Ultieme Gids naar El Caminito del Rey

El Caminito del Rey Andalusië

Ontdek een verborgen parel in de wilde landschappen van Andalusië: El Caminito del Rey, ook wel bekend als het Koningspad. Dit ooit zo vervallen wandelpad stond bekend als het gevaarlijkste wandelpad van Europa. Dankzij recente renovaties is het een veilige en fascinerende bestemming voor wandelaars geworden.

Waar vroeger arbeiders hun dagelijkse taken uitvoerden, treed je nu in de voetsporen van Koning Alfons XIII, die deze route in 1921 officieel opende.

In deze uitgebreide gids ontdek je alles wat dit unieke pad te bieden heeft. Van zijn geschiedenis en de route, tot praktische tips voor jouw bezoek aan Andalusië.

Dit artikel in 30 seconden:

 • Historische achtergrond
  • Het Koningspad is gebouwd voor goederentransport en werknemers tussen El Chorro en Gaitanejo.
  • Het pad kreeg zijn bijnaam “El Caminito del Rey”, na bezoek van Koning Alfonso XIII in 1921.
 • Toegankelijkheid en praktische informatie
  • Tickets zijn snel uitverkocht, vooral in het hoogseizoen. Reserveer maanden van tevoren indien mogelijk.
  • Gratis parkeren is mogelijk bij restaurants El Mirador Ardales en El Kiosko.
  • Er zijn geen toiletten langs de wandelroute. Ze zijn wel beschikbaar bij het start- en eindpunt.
 • Voorbereiding en veiligheid
  • Het pad sluit bij slechte weersomstandigheden. Dit komt met name voor bij harde wind. Door harde wind wordt de laatste oversteek (de beroemde foto van een brug over een kloof) niet meer stabiel genoeg.
  • Neem geschikte kleding mee voor matige regen. Denk aan goede wandelschoenen.
  • Bij ticketcontrole ontvang je een helm.
 • Wandeltips
  • Neem voldoende water mee. Er zijn restaurants waar je terechtkunt voor en na de wandeling.
  • El Caminito del Rey is een makkelijk te volgen wandeltocht. Er zijn eigenlijk geen opties om andere afslagen te maken. Verdwalen is geen optie.
 • Openingstijden en Beschikbaarheid
  • Het pad is gesloten op maandag.
  • Zomeropeningstijden: 09:00  –  17:00
  • Winteropeningstijden: 09:00 – 15:00
 • Parkeren
  • Aanbevolen bij Restaurante El Mirador Ardales of El Kiosko. Dit zijn gratis parkeerplaatsen, maar snel vol in hoogseizoen.
  • Er is een nieuw bezoekerscentrum met betaalde parkeerplaats (€2,00).
  • Er is een Shuttle-busdienst van/naar deze parkeerplaatsen.
 • Toegankelijkheid voor mensen met een beperking
  • Alternatieve activiteiten bij de stuwmeren voor wie niet kan wandelen.
 • Einde van de Route
  • Totaal 7,7 kilometer, van Ardales naar Álora. Het duurt 2 tot 3 uur.
  • De route gaat door het Desfiladero de los Gaitanes ravijn.
  • Een pendelbus brengt je terug naar het begin van de route.
 • Ticketopties
  • Zelfstandig wandelen of met gids.
  • Tickets zonder gids snel uitverkocht, vroeg boeken aanbevolen.
 • Ontdek El Caminito del Rey tijdens een van de rondreizen van Iconico Travel

Een koninklijk verleden

Caminito del Rey is niet alleen een wandelroute, maar ook een historisch monument. Oorspronkelijk is dit pad gebouwd om het transport van goederen en werknemers makkelijker te maken.

In 1905 werd de route officieel geopend. Later werd het pad beroemd doordat Koning Alfons XIII het in 1921 bewandelde voor de opening van de dam Conde del Guadalhorce. Dit bezoek heeft het huidige pad de naam “El Caminito del Rey” gegeven. Het kleine pad van de koning of het koningspaadje.

Vroeger was het pad in twee richtingen te bewandelen. Wandelaars konden elkaar dus onderweg tegenkomen. Dit is inmiddels niet meer mogelijk, je kunt enkel van het noorden naar het zuiden wandelen. Niet andersom.

Het Koningspad is een schitterend mix van menselijke vindingrijkheid en natuurlijke pracht. Het is een verbinding met aan de ene kant de Ardales-stuwdam en aan de andere kant Álora. Je eindigt bij het treinstation van El Chorro.

De route, die zich uitstrekt langs de El Chorro-kloof, is door de jaren heen getransformeerd. Het begon als een noodzakelijke route en is nu een populaire toeristische attractie.

Het weer in Andalusië per maand
Het weer in Andalusië per maand; maximum temperatuur, minimum temperatuur, zonuren per dag en aantal dagen neerslag.

Het gevaarlijkste wandelpad van Europa

In het jaar 1992 werd het pad gesloten. Het moest grondig worden gerenoveerd om de veiligheid van bezoekers te garanderen. De vervallen staat van het pad maakte het een avontuurlijke speeltuin voor adrenalinezoekers. Sinds 2015 is het pad weer officieel toegankelijk voor bezoekers. Bezoekers krijgen nu een helm mee ter bescherming tegen vallend gesteente. Ook is er personeel aanwezig langs de route en wordt het pad in de gaten gehouden met cameratoezicht.

Wist je dat: Het Koningspad in 1992 tot officieel verboden terrein verklaard is? Spanje dreigde met boetes tot wel € 6.000 per overtreding. Maar dat hield sommige avonturiers niet tegen. Helaas vielen er doden, waardoor er geen andere keuze was dan het Koningspad op te knappen. Bezoekers zouden toch wel komen, toestemming of geen toestemming.

Praktische Informatie en Toegankelijkheid van het Koningspad

Een geslaagd bezoek aan de Caminito del Rey vereist wat planning. Het gedeeltelijk houten pad is erg populair, en tickets raken snel uitverkocht. Vooral tijdens het hoogseizoen. Vroeg reserveren is dus erg belangrijk.

Het is zelfs aan te raden om de tickets maanden van tevoren vast te bestellen. Dan heb je de grootste kans op een ticket met een goed tijdslot.

Ga niet naar het Koningspad zonder reservering. Je bent zonder ticket niet toegestaan op el Caminito del Rey.

Heb je geen reservering, maar wil je het wel proberen? Je kunt parkeren en door de tunnel naar de ticketcontrole lopen. Met een beetje geluk komt iemand niet opdagen en mag je het plekje innemen. De kans is klein, maar niet geschoten is altijd mis.

El Caminito del Rey Andalusië
Het Koningspad, Spanje
Andalusië, Spanje. El Caminito del Rey.

Voorbereid en veilig naar El Caminito del Rey

Hoewel de Caminito del Rey tegenwoordig een veilig wandelpad is, blijft het een avontuurlijke wandeling. Voorbereiding is nodig. Het pad wordt beschouwd als een route van gemiddeld/hoge moeilijkheidsgraad. Het is aan te raden om in goede fysieke conditie te zijn voor je aan deze wandeltocht begint.

Het pad sluit bij slechte weersomstandigheden zoals zware regenval, sterke wind en wanneer er gevaar is voor vallende rotsen. In geval van matige regenval wordt aanbevolen om geschikte kleding te dragen, zoals regenjassen. Paraplu’s zijn verboden op el Caminito del Rey.

Bij de ticketcontrole ontvang je een helm, die je het hele pad lang moet dragen. Deze veiligheidsmaatregel beschermt je hoofd tegen vallende voorwerpen of stoten tegen rotsen. Het is belangrijk deze te allen tijde op te houden voor je eigen veiligheid.

Tips voor jouw wandeling begint

 • Neem voldoende water en voedsel mee om gehydrateerd en energiek te blijven tijdens de wandeling. Er zijn restaurants voor aanvang en na afloop van de wandeling. Toch is het belangrijk tijdens de route zelf voldoende water mee te nemen. Zie meer over deze restaurants later in dit artikel.
 • Een EHBO-kit en een fluitje zijn handig in geval van nood.
 • Zodra je op Caminito del Rey bent, is er geen mogelijkheid om halverwege terug te keren. Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je fysiek in staat bent om de hele route te voltooien​.
 • Op maandag is de Caminito gesloten.
 • De route is (in de zomer) geopend tussen 09:00 en 17:00.
 • Bij een wind harder dan 35 kilometer per uur sluit het Koningspad.
El Caminito del Rey Andalusië
Het Koningspad, Spanje
Andalusië, Spanje. El Caminito del Rey.

De ondergrond van El Caminito del Rey

Het grootste deel van het pad bestaat uit vlakke ondergronden of traptreden die helpen bij het overbruggen van hoogteverschillen. Dit betekent dat er weinig oneffenheden of stenen zijn op het pad, wat het wandelen aangenamer maakt.

Het pad zelf is (gedeeltelijk) gemaakt van hout, maar sommige delen van de route zijn van glas. Zo bewonder je al wandelend de meer dan 100 meter diepe kloof onder je. Deze relatief gemakkelijke terreinomstandigheden maken het pad toegankelijk voor een breed scala aan wandelaars.

Schoeisel en Kleding

Voor een comfortabele wandelervaring is het dragen van geschikt schoeisel cruciaal. Hoewel het pad zelf niet extreem ruw is, is het aan te raden om stevige wandelschoenen aan te trekken.

Belangrijk is dat je schoenen kiest die comfortabel zitten en geschikt zijn voor wandelen. Het dragen van slippers of schoenen die aan de achterkant open zijn, is verboden op het pad.

Parkeren bij het Koningspad

El Caminito del Rey Andalusië
Het Koningspad, Spanje
Andalusië, Spanje. El Caminito del Rey.

Bij het plannen van een bezoek aan de Caminito del Rey is het vinden van een goede parkeerplaats erg belangrijk. Een aanbevolen optie is het parkeren naast Restaurante El Mirador Ardales. Een andere mogelijkheid is langs de weg bij Restaurante El Kiosko. Hier zijn ook een beperkt aantal parkeerplekken.

Deze parkeerplekken zijn gratis, maar houd er rekening mee dat ze in het hoogseizoen snel vol kunnen raken.

Sinds 2023 is er een nieuw bezoekerscentrum geopend dat beschikt over een grote parkeerplaats. Hier kun je niet gratis parkeren, maar betaal je € 2,00.

Dit bezoekerscentrum is ook het startpunt van de shuttle-busdienst. Deze shuttlebus rijdt heen en weer tussen El Kiosko, vlak bij de tunnel, en het station El Chorro. Dit station is het eindpunt van de wandeling. Je kunt de pendelbus nemen om teruggebracht te worden naar het beginpunt.

Het startpunt van El Caminito del Rey

Het startpunt van de Caminito del Rey vind je hier. Vanaf dit punt loop je een klein stukje door een tunnel. Daarna ga je verder door de vallei, richting de officiële ticketcontrole. Dit stuk duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Vanaf de ticketcontrole start het pad door de kloof.

Na de wandeltocht nemen veel wandelaars graag een frisse duik in deze meren. De shuttlebus brengt je hier namelijk weer terug.

Naar het Koningspad met een fysieke beperking

Voor degenen die de wandeling niet kunnen maken, zoals iemand met een fysieke beperking of blessure, bieden de meren een prettig alternatief. Zij kunnen tijdens de wandeling van hun groep of partner bij het meer blijven. Er zijn hier eet- en drinkgelegenheden beschikbaar. Het duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur (3 tot 4 uur volgens de officiële site) als je het pad rustig loopt. Voor je het weet, ben je weer samen.

De route van het Koningspad

El Caminito del Rey
Het Koningspad in Spanje
El Caminito del Rey, Spanje

Het Caminito del Rey-pad in Andalusië strekt zich uit over een afstand van ongeveer 7,7 kilometer en loopt in een lineaire richting van noord naar zuid. Het pad, deels bestaande uit bergpaden en deels uit hangende loopbruggen, begint nabij het stadje Ardales en eindigt in de buurt van Álora.

Het pad leidt je boven de kliffen van de El Chorro-kloof. De totale wandeling duurt ongeveer twee, tot drie uur.

De route begint bij het officiële startpunt, zoals ook aangegeven op bovenstaande kaart. Het startpunt heet: “Túnel de Acceso a Caminito del Rey.”

Het Koningspad loopt door het ravijn van de Desfiladero de los Gaitanes.

De Gaitanes-kloof

El Caminito del Rey, koningspad
Gaitanes kloof Andalusië

Het pad leidt vervolgens door de indrukwekkende Gaitanes-kloof, waarbij de route zich hoog boven de grond op hangende paden bevindt. Bijzondere kenmerken van de Gaitanes-kloof zijn onder meer een eeuwenoude jeneverbes, fossielen uit de Jura Periode en een glazen balkon dat uitsteekt uit het pad.

Afdaling naar het treinstation El Chorro

Aan het einde van de wandelroute, na het inleveren van de helmen, volgt een afdaling van 2,1 kilometer naar het treinstation van El Chorro. Dit laatste stuk biedt wandelaars de kans om nog één keer de natuurlijke schoonheid van Andalusië in zich op te nemen.

Vanaf dit treinstation kun je de shuttle-busdienst nemen. Deze brengt je terug naar het startpunt van El Caminito del Rey.

Twee type tickets voor El Caminito del Rey

El Caminito del Rey Andalusië
Het Koningspad, Spanje
Andalusië, Spanje. El Caminito del Rey.

Iconico Travel biedt twee type tickets aan voor het Koningspad:

 1. Maak de wandeling zelf, zonder gids.
 2. Ontdek El Caminito del Rey met gids

Een gids kan interessant zijn. Je zit in een groep, met een ervaren wandelaar die alles over de route kent. De groep kan 20 tot 25 deelnemers hebben. De gids spreekt Engels en Spaans.

Zelf wandelen heeft ook grote pluspunten. Je kunt pauzeren en foto’s maken wanneer je wilt en zit niet vast aan een groep.

De tickets zonder gids zijn vaak tot drie maanden van tevoren uitverkocht. Wees dus op tijd met het boeken van jouw tickets, als je zonder gids wilt reizen.

Aan beide type tickets zit een tijdslot verbonden. Dit is om de drukte te reguleren.

Restaurants in de buurt van het Koningspad

Er zijn een aantal restaurants in de buurt van het Koningspad. Begin je de tocht in de ochtend? Dan eindig je rond lunchtijd en zul je wel trek hebben.

De twee restaurants die we je aanraden zijn:

 1. Restaurante El Mirador Ardeles is een restaurant met mooi uitzicht op de meren. Hier kun je genieten van koffie, of lunch, voor aanvang van de wandeling.
 2. Na afloop van de wandeling raden we je Restaurante La Garganta aan. Dit restaurant heeft een prachtig terras en bevindt zich direct naast het treinstation van El Chorro. (Dat is waar de shuttlebus stopt.)

Toiletten bij het Koningspad Andalusie

Tijdens de wandelroute zijn er geen toiletten voorhanden. Je kunt wel naar het toilet bij El Kiosko, of El Mirador Ardales. Dit zijn de twee restaurants waar je ook gratis kunt parkeren. El Kiosko is het begin- en eindpunt van de shuttle-busdienst, dus een handige toiletplek.

Bezoek het pad zelf tijdens een van onze Rondreizen door Andalusië

Iconico Travel biedt verschillende rondreizen door Andalusië aan.

Rondreis Koninklijk Andalusië

Tijdens de Rondreis Koninklijk Andalusië raden we altijd aan om el Caminito del Rey te bewandelen. Doe dit op de reisdag tussen Ronda en Antequera. Het Koningspad ligt namelijk midden op deze route. Ook als je niet zowel Ronda, als Antequera wilt bezoeken, kun je nog steeds de wandeling maken.

Vanuit beide steden is het ongeveer één uur rijden naar het Koningspad. We houden met deze schatting rekening met vertrek vanuit het hotel Cortijo Las Piletas in Ronda, en de Bed & Breakfast Posada del Torcal in Antequera.

Fly en Drive Málaga & Antequera

Ook tijdens de rondreis “Fly en Drive Málaga & Antequera” kun je het Koningspad bezoeken. Tijdens deze reis ontdek je Málaga, aan de Costa del Sol, en het platteland van Antequera. Je proeft tapas en olijfolie uit Málaga, ontdekt de geboortestad van Picasso en kunt zelfs paardrijden door Nationaal Park Sierra de las Nieves.

Fly en Drive Málaga & Ronda

De “Fly en Drive Málaga & Ronda” biedt ook de kans om het Koningspad van Andalusië te ontdekken. Málaga zit bomvol musea en monumenten, van het imposante Alcazaba tot de meesterwerken van Picasso. Ronda staat bekend om zijn kwaliteitswijnen én is de habitat van de bekende Spaanse stier. Tijdens deze rondreis rijd je in een jeep door de bossen en zie je grazende kuddes stieren.

Een zonnige stedentrip in Málaga

Ontdek Málaga tijdens een stedentrip. Málaga is de ideale plek om samen met je geliefde over de boulevard te wandelen. Je geniet hier van een romantische tijd samen. Of proef je liever met vrienden de Andalusische keuken? Maak fietstochten langs de kust naar oude visserswijken. Zon op het stadsstrand La Malagueta en maak een verfrissende duik in de Middellandse Zee, nadat je de El Caminito del Rey hebt bewandeld.

Uitzichtpunten tijdens El Caminito del Rey

El Caminito del Rey Andalusië
Het Koningspad, Spanje
 1. Uitzichtpunt Gatanejo Gorge: Dit is het eerste deel van het Koningspad. Het smalle pad loopt hier door een nauwe kloof. Je ziet hier het oude pad, onder de nieuwe. Dit gedeelte sluit af bij de turquoise waterplas, El Soto.
 2. Butter Steps: Deze trappen staan ook bekend als de chocolade- of zigzagtrappen. Dit deel van het pad slingert door een prachtig stuk rots dat lijkt op golven van de zee. Ideaal voor een mooie foto.
 3. Kings Bridge: Deze brug is gebouwd door Koning Alfonso om de dam te bedienen. Inmiddels verbindt de brug de kloven. Het biedt adembenemende uitzichten over de vallei. Na de brug verandert het pad in loopbruggen en leidt het naar de tweede kloof, El Tajo de las Palomas.
 4. Hoyo Dal: Na deze tweede kloof, leidt het pad naar een uitgestrekte vallei. Dit is een relaxed deel door een bosrijk dal. Er is wel weinig schaduw tijdens de warme zomerdagen. Let op de treinsporen aan de overkant en de vleermuisgrotten in de rotswanden. Hier heb je de grootste kans om de Vale Gier te zien.
 5. Desfiladero de los Gaitanes Kloof: Dit is de laatste en meest indrukwekkende kloof, van de drie. Het pad hangt 100 meter boven de rivier vast aan steile rotswanden. Hier vind je prachtige uitzichten, waarvan Mirador de Cristal (Kristallen Uitzichtpunt) het indrukwekkendst is.
 6. De hangbrug & Zuidwand: Dan kruis je, net voor de officiële uitgang van de Caminito del Rey, een opvallende hangbrug. Na de brug stijgt het pad via trappen en loopt het langs de Zuidwand. Aan de overkant zie je een deel van het oude pad tegen de enorme rotswand.

Caminito del Rey is meer dan een wandeling

De Caminito del Rey is een ervaring die je verbindt met de natuur, geschiedenis en cultuur van Andalusië. Of je nu een fervente wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar prachtige uitzichten, het Koningspad is een échte aanrader.

Klaar om Caminito del Rey te ontdekken? Bezoek onze website voor meer informatie en om je rondreis te boeken. Of je nu geïnteresseerd bent in een tocht met of zonder gids, wij staan klaar om je te helpen bij het plannen van een onvergetelijke reis door het hart van Andalusië.

Deel dit bericht:

Bekijk ook