De wondere rotsen van El Torcal

El Torcal Antequera wandeling rondreis Andalusië

Als we de kronkelende weg vanuit het dal waarin Antequera zich bevindt omhoog rijden komen we in een klein half uur aan bij El Torcal de Antequera. Een spectaculair landschap wat vol staat met grillige karstgesteenten op een hoogte van 1200 meter.

Waar vroeger de zeebodem lag heeft zich in 200 miljoen jaar door erosie van wind en water een unieke plek gevormd waar je je ogen uitkijkt. Die geschiedenis heeft er ook voor gezorgd dat talloze prehistorische fossielen van onschatbare waarde op deze locatie zijn gevonden. Het natuurpark is in 2016 samen met de Peña de los Enamorados en de hunebedden door UNESCO als Werelderfgoed uitgeroepen.

In het park bevindt zich een interpretatiecentrum waar meer informatie over El Torcal te vinden is en ook heeft het een restaurant en toiletten. Loop tegenover het restaurant even het pad op richting de Mirador de las Ventanilles (100 meter). Dit uitkijkpunt geeft je een indrukwekkend uitzicht over de vallei en doet je beseffen op welke hoogte we ons hier bevinden. Aan het begin van de parkeerplaats in de hoek starten de groene en gele wandelroute. De groene duurt 45-60 minuten en is 1,4 kilometer lang. De gele is in feite de groene route met een langere lus er aan vast en duurt 2 uur met een lengte van 2,7 kilometer.

Wij raden de groene route aan. De omgeving blijft hetzelfde en je bent al snel elke meter foto’s aan het nemen. Daarnaast is het pad heel ongerept, dat wil zeggen dat er veel langs en over stenen gelopen moet worden die niet overal vlak zijn. Let dus goed op waar je loopt en volg de paaltjes langs het pad met de kleurcodes om niet te verdwalen.

Het temperatuurverschil met de vallei kan groot zijn. In de winter is het daarom aan te raden voor de zekerheid een jas mee te nemen. Het parkeerterrein naast het interpretatiecentrum kan snel vol zijn. Velen parkeren daarom al op de toegangsweg er naar toe, die is smal en rustig rijden is dus ook aan te raden. In drukkere maanden heeft het park een shuttlebusservice die vanaf een lager niveau de bezoekers omhoog brengt.

Deel dit bericht:

Volgende blog
Operaasje Fryske Flagge
Bekijk ook