Top 10 bezienswaardigheden Andalusië die je wilt vermijden!

Top 10 bezienswaardigheden Andalusië die je wilt vermijden! + Mooiste plekjes die je wél gezien wilt hebben…

Vakantie staat vaak in het teken van rust, bijkomen en uitstapjes. Maar kom je echt tot rust bij al die drukke toeristische bezienswaardigheden in Andalusië? Waar je voor alles in de wachtrij staat? En een foto maken een onbegonnen opgave is? En heb je eindelijk die foto gemaakt? Staat er net weer iemand in beeld die daar niet hoort. Om nog maar te zwijgen over het vinden van een parkeerplaats. Met al die drukte is het eerder stressen dan ontspannen nietwaar?

Is het mogelijk om cultuur, rust en de mooiste bezienswaardigheden te combineren? Jazeker! Daarom hebben we een lijst voor je gemaakt met de bezienswaardigheden in Andalusië die je in het hoogseizoen wilt vermijden. En ontdek je welke plekken je dan wél kunt bezoeken zonder last te hebben van massa’s toeristen.

Top 10 bezienswaardigheden in Andalusië die je wilt vermijden in hoogseizoen:

 1. Kathedraal van Sevilla
 2. Het Moorse paleis Alhambra in Granada
 3. De moskee-kathedraal Mezquita in Córdoba
 4. Witte dorpen route in Andalusië
 5. De grotten en stadsstranden van Nerja
 6. Wandelroute: El Caminito del Rey
 7. De koninklijke stad Granada
 8. Het schitterende dorp Frigiliana
 9. De historische stad Ronda
 10. Natuurpark Sierra Nevada

10 Mooiste plekjes van Andalusië die je wél gezien wilt hebben:

 1. Prachtige kerken van Sevilla (Hospital los Venerables)
 2. Het Generalife met prachtig uitzicht op het Alhambra paleis
 3. Schitterende paleis Alcázar de los Reyes Cristianos
 4. De onontdekte witte dorpjes
 5. Het prachtige natuurgebied: Acantilados de Maro-Cerro Gordo
 6. De bergwandeling El Saltillo
 7. Adembenemende natuur in Geopark Granada
 8. Mudejarroute langs charmante dorpjes
 9. Het onontdekte Carmona
 10. Natuurpark Cabo de Gata – Níjar

1. Kathedraal van Sevilla

De grote kathedraal is een van de mooiste bezienswaardigheden van de grote stad Sevilla. Daardoor wordt hij ook het hele jaar door druk bezocht. De kathedraal werd gebouwd in 1403. Daarvoor stond er een Moorse moskee. Maar dit veranderde in de 13e eeuw, omdat het gebied werd heroverd door de Christenen. De moskee werd afgebroken om er een kathedraal te bouwen. Alleen de Patio de Los Naranjos en de Giralda-toren bleven intact.

De mystieke sfeer en schoonheid van de kathedraal fascineert bezoekers al eeuwenlang. Het is een bijzonder bouwwerk vanwege zijn geschiedenis en architectuur. De kathedraal van Sevilla herbergt ook een enorme collectie prachtige kunstwerken. De imposante gotische gewelven, de unieke Colombina Bibliotheek, de klokkentoren, kapellen vol kunstwerken en glas-in-loodramen zijn het hoogtepunt van dit bezoek. De kathedraal van Sevilla staat nu ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een bezoek aan de kathedraal van Sevilla klinkt geweldig. Maar houd rekening met lange wachttijden in het hoogseizoen. Sla je de lange wachtrij liever over? Maar wil je toch verrast worden door prachtige kerken? Lees dan snel verder!

Ontdek de prachtige kerken van Sevilla

Gelukkig heeft Sevilla veel mooie kerken die stuk voor stuk uniek zijn. Het voordeel van deze kerken is dat ze minder toeristisch zijn. Hierdoor geniet je in alle rust van de geschiedenis van Sevilla. Vaak mag je deze kerken ook nog eens gratis bezoeken!

Genieten van de authentieke kerken van Sevilla? En de drukte van de historische stad vermijden? Dit zijn de kerken rondom de kathedraal op een rij:

De schitterende kerken van sevilla

 • Hospital los Venerables
 • Iglesia de Santa Cruz
 • Iglesia de Santa María la Blanca
 • Iglesia de San Bartolomé
 • Iglesia de San Nicolás de Bari
 • Parroquia San Isidoro
 • Iglesia Colegial del Divino Salvador

2. Het Moorse paleis Alhambra in Granada

Granada staat bekend om het majestueuze Alhambra. Het koninklijk paleis Alhambra wordt door velen beschouwd als het achtste wereldwonder. Alhambra trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit de hele wereld. Dat maakt deze prachtige plek dan ook wel erg toeristisch.

Het Alhambra paleis bestaat al sinds de 9e eeuw. Het diende toen als bescherming van het Kalifaat van Córdoba. Het paleis kreeg pas echt vorm in de 13e eeuw. Nasrid leider Mohammed I was namelijk de eerste die zich in het paleis vestigde. Hij zorgde onder meer voor de bouw van de beroemde paleizen. Deze worden tegenwoordig nog steeds beschouwd als het hoogtepunt van het Alhambra.

In de rijke geschiedenis van Granada zijn verschillende religies aan de macht geweest. Dit is terug te zien in het Alhambra. Niet alleen sporen van islamitische, maar ook van christelijke invloeden zijn te herkennen. Kunst, architectuur en elementen van verschillende geloven komen hier samen. Iets wat deze locatie zeer uniek maakt.

Wil je het Alhambra bezoeken? Dan is het beste om vooraf tickets te kopen. Vermijd je liever de drukte, maar wil je het Alhambra toch zien? Ga dan eens naar het paleis de Generalife.

Het Generalife met prachtig aanzicht van het Alhambra paleis

Het paleis Generalife was vroeger het ontspanningsoord van de koningen van Granada. Deze residentie werd bezocht wanneer zij wilden ontsnappen aan de zaken van het paleis. In de 13e eeuw werd Generalife gebouwd door een Moorse heerser. Daarbij legde hij ook prachtige tuinen aan. Het Generalife ligt ten oosten van het Alhambra paleis en was er vroeger door een overdekte gang mee verbonden. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de stad en delen van het Alhambra.

Ga jij ook ontsnappen aan de drukte? Zoals de koningen uit Granada? Generalife is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens jouw rondreis door Andalusië.

Rondreis Koninklijk Andalusië
Rondreis Koninklijk Andalusië
Rondreis Koninklijk Andalusië

3. De katholieke kathedraal Mezquita in Córdoba

De Mezquita van Córdoba is zonder twijfel een indrukwekkend monument. Een symbool van de stad Córdoba én ook één van de belangrijkste historische gebouwen van heel Spanje. Niet voor niets werd het in 1984 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Op de resten van een Visigotische kerk bouwden de moslims in 785 hun imposante grote moskee. Na de christelijke verovering in 1523 werd in het hart van de moskee een kathedraal gebouwd. De christenen waren namelijk zo onder de indruk van de bouwstijl van hun voorgangers dat ze besloten de rest van het monument intact te laten.

De Mezquita is een unieke mix van architectuur en religieuze invloeden. Wil je drukte vermijden? Bezoek de kathedraal dan vroeg in de ochtend. Of ontdek als alternatief de Alcázar de los Reyes die dichtbij de Mezquita is te vinden.

Schitterend paleis: Alcázar de los Reyes Cristianos

Hou je van prachtige paleizen? En van geschiedenis? Dan wil je zeker het Alcázar de los Reyes Cristianos paleis uit 1328 ontdekken. In vergelijking met de Mezquita is het Alcázar minder druk bezocht. Toch is het een absolute aanrader om te bezoeken tijdens je fly-drive in Andalusië.

Het belangrijkste historische moment vond hier plaats in 1486. De katholieke prinsen ontmoetten toen Christoffel Columbus. Op dat moment werd de route naar Indië besproken. Deze gebeurtenis legde de basis voor de ontdekking van Amerika.

De muren en torens van het fort zijn te beklimmen. Ze bieden een prachtig uitzicht over het historische centrum. Binnen het fort zijn er tentoonstellingen die verschillende tijdsperioden uit de geschiedenis uitbeelden. Een ander hoogtepunt van het complex zijn de prachtige paleistuinen van maar liefst 30.000 vierkante meter. De paleistuinen bevatten onder meer prachtige fonteinen, vijvers en palm- en citroenbomen. Kortom, dit is een absolute aanrader om te bezoeken.

Tuinen van het Alcázar de los Reyes Cristianos-paleis in Córdoba

4. Witte dorpen route in Andalusië

Naast de prachtige steden waar Andalusië rijk aan is, zijn er ook vele charmante witte dorpjes (pueblos blancos) te vinden. Deze witte dorpjes herken je aan de smalle straatjes en identieke witte huisjes. Vaak wordt er 1 tot 2 dagen uitgetrokken voor een mooie roadtrip langs de verschillende dorpjes. Witte dorpen zijn overal in de Andalusische regio te vinden. De meest bezochte dorpen zijn onder andere: Setenil de las Bodegas, Frigiliana, Zahara de la Sierra en Arcos de la Frontera.

Waarom zijn alle huisjes in de dorpen wit? In de zomer wordt het erg warm in Zuid-Spanje. Daarom zijn de huizen geverfd met witte kalk. Dit zorgt namelijk dat het zonlicht weerkaatst. En dat voorkomt weer dat alle warmte het huis binnenkomt. De witte huizen hebben ook hele dikke muren om de warmte buiten de deur te houden. Lekker koel in de zomer! Elk jaar kondigen de bewoners van de witte dorpen de lente aan door hun huizen opnieuw wit te schilderen.

De witte dorpen vinden hun oorsprong in de Moorse overheersing. Wat ook opvalt, is dat de meeste dorpen tegen steile hellingen of op een berg zijn gebouwd. Waarom? Dit gaf de inwoners van de dorpen vroeger de meeste bescherming tegen eventuele vijanden.

De onontdekte witte dorpjes

Maar zijn er ook authentieke dorpjes in Andalusië die rustiger zijn? Die nog niet ontdekt zijn door massa’s toeristen? Jazeker! De bekendste witte dorpen liggen ten westen van Málaga. En de minder bekende dorpen liggen ten oosten van Málaga. Toch zijn ook onderstaande witte dorpen het bezoeken waard tijdens jouw vakantie in Andalusië.

Mooie witte dorpen Andalusië zonder massa’s toeristen

 • Almonaster la Real
 • Canillas de Albaida
 • Comares
 • Cómpeta
 • Pampaneira
Een straatje in een van de mooiste onbekende dorpjes van Andalusië: Pampaneira
Een straatje in een van de mooiste onbekende dorpjes van Andalusië: Pampaneira

5. De grotten en stranden van Nerja

Nerja is een van de meest prominente kustplaatsen aan de oostelijke Costa del Sol. Een charmant en gezellig stadje aan de Middellandse Zee dat veel bezoekers trekt. Vroeger was Nerja een gezellig vissersdorpje. Maar nu draait het voornamelijk om strandvakanties. De mooiste stranden zijn omgeven door enorme kliffen. Naast diverse wateractiviteiten vind je er een prehistorisch monument: de grotten van Nerja oftewel Cueva de Nerja. Eeuwen geleden gebruikten holbewoners deze grotten als hun woning. Sporen daarvan zie je nu nog steeds terug. In de grotten zijn daarnaast indrukwekkende stalactieten van wel 32 meter te zien en naar zeggen de oudste grotschildering ooit ontdekt. Bekijken dus!

Het prachtige natuurgebied: Acantilados de Maro-Cerro Gordo

Wanneer je iets verder van Nerja rijdt, kom je ook prachtige stranden tegen in het natuurgebied Acantilados de Maro-Cerro Gordo. Maar dan een stuk minder toeristisch en druk. Is het niet heerlijk om bijna het hele strand voor jezelf te hebben? Dit spectaculaire kustgebied wordt gedeeld door de provincies Granada en Málaga. Het herbergt buitengewone landschappen met kliffen en baaitjes. Ga je er duiken? Snorkelen? Of het natuurgebied verkennen per kajak?

De adembenemende stranden van Maro-Cerro Gordo:

 • Playa de Cala del Pino
 • Playa de las Alberquillas
 • Playa Cala del Cañuelo
 • Playa de Cantarriján
 • Playa de la Caleta
Een van de vele mooie baaitjes van natuurgebied Acantilados de Maro-Cerro Gordo
Een van de vele mooie baaitjes van natuurgebied Acantilados de Maro-Cerro Gordo
Een van de vele mooie baaitjes van natuurgebied Acantilados de Maro-Cerro Gordo

6. Wandelroute: El Caminito del Rey

Staat jouw vakantie in het teken van avontuur? Dan is de spannende El Caminito del Rey (Het Koningspad) iets voor jou. Het is een van de bekendste wandelingen van Andalusië. Een uurtje rijden vanaf Málaga brengt je naar de kloof Desfiladero de Gaitanes. 3 kilometer van het pad is hier gebouwd tegen steile kliffen. El Caminito del Rey is in totaal 7 kilometer lang. Je kunt hier kiezen voor een begeleide wandeling. Of ga je het avontuur zelf aan? De paden lopen door prachtige landschappen met adembenemende uitzichten.

Wist je dat het pad nooit bedoeld was als toeristische attractie? In het begin van de 19e eeuw werd het aangelegd voor transport. Goederen en bouwvakkers van elektriciteitscentrales werden vervoerd tussen de watervallen. Het Koningspad werd gemaakt om dit transport te vergemakkelijken.

Helaas ben je niet alleen op deze populaire kloofwandeling en kom je er veel toeristen tegen. Zoek je een rustige wandeling? Waar niemand je in de weg loopt? Verken dan het El Saltillo.

De bergwandeling El Saltillo

Het El Saltillo is ook een uur rijden van Málaga. Het is een bergwandeling met de op twee na langste hangbrug van Spanje. De wandeling maakt deel uit van de 7e etappe van de beroemde Gran Senda wandelroute die door de hele provincie Málaga gaat.

De route lijkt veel op de Caminito del Rey vanwege het prachtige uitzicht. Je loopt ook langs steile kloven. Onderweg heb je geweldige uitzichten op Canillas de Aceituno en de top van La Maroma. Ook andere dorpen en het binnenland leveren mooie plaatjes op. De lengte van de route is 7 kilometer (heen en terug). Deze route heeft nog 2 voordelen vergeleken met het Koningspad. Je hoeft er geen kaartje voor te kopen. Én je hoeft er geen helm te dragen. Daardoor sta je een stuk leuker op de foto!

Bergwandeling El Saltillo
Bergwandeling El Saltillo

7. De koninklijke stad Granada

Granada is een van de mooiste steden van Spanje. Dit Andalusische juweeltje ligt in een prachtige omgeving met de Sierra Nevada op de achtergrond. De hoogste bergketen in continentaal Spanje. Het hoogtepunt ligt in de stad Granada zelf. Hier ontdek je de artistieke en culturele sfeer van vele volkeren uit de rijke geschiedenis.

Granada is een levende weerspiegeling van de pracht en praal van het Moorse tijdperk. De rijke geschiedenis van Granada laat veel Moorse invloeden achter in de historische binnenstad. Destijds was het een culturele metropool en de dichtstbevolkte stad van Europa. De vele veranderingen in koninkrijken en religies door de eeuwen heen hebben een verzameling paleizen, kerken, moskeeën en archeologische vindplaatsen opgeleverd. Dit maakt Granada tot een unieke stad met veel contrasten.

Verdwaal in de charmante straatjes van de wijken Albaicín en Sacromonte. Bekijk eeuwenoude architectuur. Of ga genieten van een ontspannende massage in een Arabische hammam. En ook een typische flamenco show wil je niet missen. Als je die kunt zien met al die toeristen. Liever rustig genieten van de natuur, zonder opgejaagd te worden door hordes toeristen? Ga dan naar Geopark Granada.

Adembenemende natuur in Geopark Granada

Geopark Granada is niet meteen waar je aan denkt bij een bezoek aan Andalusië. Toch zal deze schitterende natuurpark je verrassen. Het is misschien niet zo bekend als Granada. Maar toch een absolute ‘must see’ voor jouw rondreis door Andalusië.

Het Granada Geopark is een geologisch park dat wordt gevormd door 47 gemeenten rond Guadix. Door zijn ongewone formaties, uitgesleten canyons en kleurencombinaties wordt het terecht vergeleken met de beroemde natuurparken van Zuidwest-Amerika.

Geopark Granada, te zien tijdens een rondreis door Oost Andalusië
Geopark Granada, te zien tijdens een rondreis door Oost Andalusië
Geopark Granada, te zien tijdens een rondreis door Oost Andalusië

8. Het schitterende dorp Frigiliana

Frigiliana wordt beschouwd als het mooiste dorp van heel Andalusië. Het dorp ligt aan de voet van het natuurpark Sierra Almijara en in het hart van de regio La Axarquía. Frigiliana is een echt juweeltje door zijn smalle straten, geheime doorgangen en kleurrijke deuren. Voor veel toeristen is het een dorp dat ze gezien willen hebben. Het bijzondere aan Frigiliana zijn de sfeervolle steegjes. Ze leiden naar patio’s en de huizen van de bewoners. Cultuur, het lekkerste eten en ambiance komen in dit dorp samen.

Maar zijn er nog andere dorpen in de regio La Axarquía? Waar het zicht op de pittoreske huisjes niet wordt belemmerd door talloze toeristen?

Jazeker! Verken dan de volgende vijf prachtige dorpjes in een speciale route:

Mudejarroute langs charmante dorpjes

Wil je op een culturele reis door de geschiedenis, tradities en legendes? De regio La Axarquía brengt je binnen enkele seconden terug in de tijd. Het was een van de laatste gebieden die nog onder Arabische heerschappij stond. Het resultaat van dit verleden is het architectonische erfgoed dat nog steeds aanwezig is. De Arabische wortels zijn duidelijk zichtbaar in de straten in dit gebied. De dorpen liggen op de hellingen van verschillende natuurparken. Een immens groen natuurgebied. Nieuwsgierig naar deze dorpen? Bezoek ze snel! Nog vóór de andere toeristen ze ook ontdekken.

De Arabische dorpjes route:

 1. Arenas
 2. Árchez
 3. Salares
 4. Sedella
 5. Canillas de Aceituno
Mudejarroute langs charmante dorpjes, hier op weg naar Sedella
Mudejarroute langs charmante dorpjes, hier op weg naar Sedella
Mudejarroute langs charmante dorpjes, hier op weg naar Sedella

9. De historische stad Ronda

Ronda is een magische stad, gebouwd boven de 120 meter diepe kloof El Tajo. Ronda is beroemd om de indrukwekkende brug (Puenteo Nuevo) die de kloof overspant. Deze brug in Ronda verbindt het oude en het nieuwe gedeelte van de stad. Ronda is een fotogenieke plaats vanwege de prachtige uitzichten en historische gebouwen. Vanuit de toeristische hotspots gaan er ’s ochtends volle tourbussen heen voor rondleidingen. Hierdoor is het centrum soms vrij druk.

Het onontdekte Carmona

In Carmona hoef je je geen zorgen te maken over de drukte. En kan je gemakkelijk parkeren in het centrum van de stad. Carmona ligt op een half uur rijden van Sevilla. Het is een middeleeuwse stad omgeven door stadsmuren. Een stad waar je nog niet overspoeld wordt door mede toeristen. De stad heeft eeuwenoude monumenten vanwege de rijke geschiedenis die zich er afspeelde. De sfeervolle pleinen van het historische centrum zijn gevuld met terrasjes en tapasbars. Ga je de stad ontdekken? Of strijk je neer in een van de vele tapasbars? De stad Carmona is zeker een bezoekje waard tijdens jouw rondreis door Andalusië.

Natuurreis Andalusië Ronda
Natuurreis Andalusië Ronda
Natuurreis Andalusië Ronda

10. Natuurpark Sierra Nevada

De Sierra Nevada is na de Alpen het hoogste bergmassief van West-Europa. Dit gebied strekt zich uit over grote delen van de provincies Granada en Almería. Sierra Nevada is zelfs een populair skigebied. Daarnaast is de Sierra Nevada een prachtig gebied om te wandelen. Er zijn eindeloos veel wandelroutes om deze bergen te verkennen en van het uitzicht te genieten. De Sierra Nevada is een populaire bestemming voor veel natuur- en wandelliefhebbers. En dat merk je! Zoek je natuur waar je in alle rust kunt genieten? Dan is Cabo de Gata perfect voor jou.

Natuurpark Cabo de Gata – Níjar

Ben jij op zoek naar een uniek natuurgebied? Waar je wordt verrast door de uitzonderlijke landschappen? Dan is het natuurpark Cabo de Gata – Níjar een nog betere bestemming voor jou. Het ligt ten zuidoosten van de Sierra Nevada en is minstens net zo mooi.

Cabo de Gata – Níjar is een van de meest beschermde natuurgebieden van Spanje. Dit komt door het grote geologische, ecologische en antropologische erfgoed. Cabo de Gata bestaat uit vulkanisch gesteente. Door de UNESCO is het uitgeroepen tot beschermd biosfeerreservaat. Naast de prachtige stranden, is het vooral bekend om zijn pittoreske vissersdorpjes en fascinerende landschappen.

De harmonie tussen mens en natuur is in dit park perfect in balans. Geen hoogbouw en commercialisering. Duurzame ontwikkeling staat hier voorop. De infrastructuur is de laatste jaren verbeterd. Ook de activiteiten om het gebied te verkennen zijn sterk uitgebreid, zonder het authentieke karakter van het natuurpark te verliezen. Ga je duiken? Snorkelen? Of paardrijden? Een perfecte plek dus een avontuurlijke vakantie in de natuur. Natuurpark Cabo de Gata is een bezoek meer dan waard!

Cabo de Gata ontdek je tijdens een rondreis Oost Andalusië
Cabo de Gata ontdek je tijdens een rondreis Oost Andalusië
Cabo de Gata ontdek je tijdens een rondreis Oost Andalusië

Tot slot

Dit waren de populairste bezienswaardigheden in Andalusië en hun alternatieven. Heb jij nog onontdekte pareltjes gevonden tijdens je reis door Andalusië? Deel ze met ons via Facebook of Instagram. Of hou je ze liever voor jezelf?

Reismagazine

Een inkijkje krijgen in ons reismagazine vol tips, routes en achtergrondverhalen? Vraag nu gratis een preview versie aan en laat jezelf inspireren!

iconico reismagazine

Deel dit bericht:

Bekijk ook