Top 10 bezienswaardigheden Sevilla die je wilt vermijden!

Top 10 bezienswaardigheden Sevilla die je wilt vermijden + 10 mooiste plekjes die je wél wilt zien…

Heb je een hekel aan drukte als je op vakantie bent? En wil je originele plekken in Spanje bezoeken die de doorsnee toerist over het hoofd ziet? In dit artikel vind je 10 bezienswaardigheden in de stad Sevilla die je wilt vermijden. Plus 10 bezienswaardigheden in deze Spaanse stad die je wél wilt zien.

Dit artikel in 30 seconden:

Top 10 bezienswaardigheden (Sevilla) die je wilt vermijden in hoogseizoen:

 1. Het koninklijk paleis (Real Alcázar);
 2. Het beroemde Plaza de España;
 3. Archeologisch museum van Sevilla;
 4. De kathedraal van Sevilla;
 5. Historische wijk Santa Cruz;
 6. Plaza de América;
 7. De Murillo-tuinen;
 8. Metropol Parasol;
 9. Het nationale monument: Palacio Arzobispal;
 10. Torre del Oro.

10 Sevilla-bezienswaardigheden die je wél wil zien:

 1. Het prachtige paleis: Casa de Pilatos;
 2. Het veelzijdige María Luisa park;
 3. Het archeologisch park: Itálica;
 4. De schitterende kerken van Sevilla (Hospital los Venerables);
 5. De authentieke wijk Triana;
 6. Stierenvechtarena: Plaza de Toros;
 7. De onontdekte wijk Macarena;
 8. Monasterio de la Cartuja (klooster);
 9. Het paleis en herenhuis: Casa de los Pinelo;
 10. Museo Palacio de la Condesa de Lebrija.

1. Het koninklijk paleis (Real Alcázar)

Ontdek het koninklijke paleis van Sevilla door een bezoek aan het Real Alcázar. Het koninklijke paleis werd gebouwd in de 11e eeuw. Het is dan ook het oudste koninklijk paleis van Europa.

Je ontdekt niet alleen de prachtige architectuur, maar ook de schitterende paleistuinen maken indruk. Wanneer de Spaanse koninklijke familie Sevilla bezoekt, wordt het Real Alcázar gebruikt als residentie. Dichter dan dat kom je niet bij de koninklijke familie.

Het Real Alcázar is helaas niet op de bonnefooi te bezoeken in het hoogseizoen. Heb je geen ticket gereserveerd? Dan is de kans groot dat je lang in de rij staat. Voorkom lange wachtrijen door op tijd een ticket te kopen. Of kies je ervoor om een ander prachtig paleis te bezoeken?

Wist je dit al over het Real Alcázar?

Wist je dat scènes uit de hitserie Game of Thrones zijn opgenomen in het Alcázar? Niet minder dan vier delen van het Alcázar werden gebruikt als filmlocatie, waaronder de Ambassadeurszaal, het Mercuriusbad, de Baden van Maria de Padilla en de tuinen.

Alternatief: Casa de Pilatos

Wil je toch graag een paleis ontdekken in Sevilla? Dan is Casa de Pilatos de moeite waard om heen te gaan. Niet alleen is het goedkoper om te bezoeken, maar het is ook minder toeristisch. Wat maakt Casa de Pilatos zo bijzonder?

Het Casa de Pilatos is een van de best bewaarde monumenten van Sevilla. Het paleis werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van de familie Enríquez. De naam Casa de Pilatos (Huis van Pilatos) is geïnspireerd door de pelgrimstocht naar Jeruzalem. Tot op het heden wordt het paleis bewoond. Momenteel door de Duques van Medianceli.

Laat je verrassen door de mooie tuinen, schitterende beelden en indrukwekkende architectuur uit de Renaissance. Dwaal je door de adembenemende binnentuinen? Of ontdek je de antieke schilderijen en kunstvoorwerpen in de rijk gevulde kamers? De keuze is aan jou.

3 redenen om voor Casa de Pilatos te kiezen

Dit waarom je voor Casa de Pilatos kiest:

 1. goedkoper;
 2. minder toeristen;
 3. indrukwekkende architectuur uit de Renaissance.

Reismagazine

Een inkijkje krijgen in ons reismagazine vol tips, routes en achtergrondverhalen? Vraag nu gratis een preview versie aan en laat jezelf inspireren!

iconico reismagazine

2. Het beroemde Plaza de España

Het Plaza de España is een bekend meesterwerk in Sevilla. Daarbij is het ook het een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sevilla. Ondanks de naam “Het Spaanse Plein” is het vooral bekend om het prachtige monument dat op het plein staat.

Waarom heeft het de naam Het Spaanse Plein gekregen? Omdat het een eerbetoon is aan het land Spanje. Alles op Plaza de España symboliseert met Spanje.

Voorbeelden van dit eerbetoon aan Spanje?

 • Voor de prachtige galerijen staan banken die versierd zijn met keramiek. Alle provincies van Spanje staan erop afgebeeld.
 • Het monument op het plein heeft een ronde vorm. Dit symboliseert de omarming door Spanje van zijn voormalige koloniën.

Prachtig uitzicht vanuit de rivier

Wil je een prachtig uitzicht op het architectonische meesterwerk? Bekijk het Plaza de España via de rivier met een boottochtje. De bruggen van de rivier staan ook symbool voor Spanje. De prachtig versierde bruggen vertegenwoordigen de oude koninkrijken van Spanje.

Het Plaza de España is natuurlijk prachtig. Dat maakt het plein dan ook een drukke bestemming. Wil je het Plaza de España liever op een andere manier ervaren? Waar je wel volledig tot rust komt? Ontdek het snel!

Alternatief: Het veelzijdige María Luisa park

Loop weg van de drukte en duik het María Luisa park in. De prachtige groene oase is de perfecte plek om tot rust te komen. Met zijn 34 hectare natuur heb je altijd een plekje voor jezelf. Verken je het park per fiets of te voet?

Het Parque de María Luisa werd geopend in 1914. Het is nu het beroemdste park van Sevilla. Het behoorde tot de privétuinen van het Palacio de San Telmo: de residentie van Antonia de Orleans en zijn vrouw María de Luisa Fernanda de Borbón, naar wie het park is vernoemd.

Uitgekeken op de hectiek van de stad? Geniet van een heerlijke picknick tussen de bomen. En bewonder de prachtige pleinen, monumenten en waterpartijen die het María Luisa park te bieden heeft.

3 redenen om voor María Luisa park te kiezen

Dit waarom je voor María Luisa park kiest:

 1. rustgevende groene oase;
 2. het beroemdste park van Sevilla;
 3. een heerlijke picknick tussen de bomen.

3. Archeologisch museum van Sevilla

Ontdek pracht en praal in het indrukwekkende archeologisch museum van Sevilla. Niet alleen schatten uit de prehistorie zijn er te vinden, maar ook uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Deze voorwerpen zijn verdeeld over maar liefst 3 verdiepingen met 27 zalen. Het gebouw zelf is ook al de moeite waard om te ontdekken.

Het belangrijkste voorwerp uit het archeologisch museum is de “Schat van Carambolo”. Deze schat uit het jaar 650 voor Christus bestaat uit gouden sieraden en keramiek. Vroeger diende het als een offer aan de goden.

Het museum is gratis te bezoeken voor Europeanen en het ligt bovendien op een bekende bezienswaardigheid van Sevilla: het Plaza de América. Hierdoor wordt het museum druk bezocht.

Alternatief: Het archeologisch park Itálica

Nog leuker is het natuurlijk om de plek te zien waar alle archeologische schatten vandaan komen. Je ontwijkt dan niet alleen de drukte van de stad, maar je bent ook een avontuur rijker.

Je vindt het archeologisch park Itálica op 10 kilometer van Sevilla. Bij deze Romeinse nederzetting bewonder je verschillende opgravingen. Denk aan een amfitheater, tempels en thermale baden.

Itálica werd rond 206 voor Christus gesticht. De eerste bewoners van de Romeinse stad kwamen uit Italië. Vandaar de naam Itálica. Zelfs het oudste deel van de stad is nog verborgen. Ga jij deze mysterieuze plek bezoeken?

3 redenen om voor Itálica te kiezen

Dit waarom je voor Itálica kiest:

 1. amfitheater, tempels en thermale baden;
 2. oudste deel van de stad;
 3. mysterie.

Wist je dit al over Itálica?

Wist je dat Itálica ook werd gebruikt als opnamelocatie voor de populaire televisieserie Game of Thrones? De stad diende als decor voor verschillende scènes in diverse seizoenen van de serie.

4. De kathedraal van Sevilla

De grote kathedraal is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad Sevilla. Al eeuwenlang genieten bezoekers van zijn mystieke sfeer en schoonheid. De kathedraal van Sevilla staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Daarnaast is het bouwwerk zeer interessant vanwege zijn geschiedenis: Op de plaats van de kathedraal stond eerst een Moorse moskee.

In de 13e eeuw werd het heroverd door de christenen. Als gevolg daarvan werd de moskee afgebroken en de kathedraal gebouwd. Een deel van de moskee bleef toch intact: de Patio de Los Naranjos en de Giralda toren.

Een bezoek aan de kathedraal van Sevilla? Klinkt te gek, toch? Denk wel aan lange wachttijden in het hoogseizoen. Sla je de lange wachtrij liever over? Maar wil je toch verrast worden door prachtige kerken? Lees dan snel verder!

Alternatief: De schitterende kerken van Sevilla

Sevilla heeft gelukkig veel mooie kerken die allemaal buitengewoon zijn. Hét voordeel van deze kerken is dat ze minder toeristisch zijn. Hierdoor geniet je in alle rust van de geschiedenis van Sevilla. Vaak mag je deze kerken nog gratis bezoeken ook!

De authentieke kerken van Sevilla ontdekken? En de drukte van de historische centrum vermijden? Dit zijn de unieke kerken van Sevilla op een rij:

8 fascinerende kerken van Sevilla

De stad Sevilla heeft 8 fascinerende kerken:

 1. Hospital los Venerables;
 2. Iglesia del Salvador;
 3. Iglesia de Santa Cruz;
 4. Iglesia de Santa María la Blanca;
 5. Iglesia de San Bartolomé;
 6. Iglesia de San Nicolás de Bari;
 7. Parroquia San Isidoro;
 8. Iglesia Colegial del Divino Salvador.

Welke schitterende kerken ga jij ontdekken tijdens jouw stedentrip in Sevilla?

3 redenen om voor de kerken van Sevilla te kiezen

Dit waarom je voor de kerken van Sevilla kiest:

 1. geniet in alle rust van de geschiedenis van de stad Sevilla;
 2. uniek karakter;
 3. vaak gratis te bezoeken.

5. Historische wijk Santa Cruz

Wandel jij door de schilderachtige (pittoreske) straatjes van de wijk Santa Cruz? Of strijk je neer op het terras van deze voormalige joodse wijk?

Santa Cruz is te vinden in het hart van Sevilla. In de gezellige wijk is altijd wat te beleven: Van de vele restaurants tot de historische gebouwen. Je wordt omringd door cultuur, een gezellige sfeer en de rijke geschiedenis.

Het Real Alcázar ligt ook in de wijk Santa Cruz: De toeristische wijk is mede dankzij het Real Alcazar en zijn sfeervolle karakter zeer druk bezocht.

Alternatief: De authentieke wijk Triana

Liever minder drukte, maar toch de gezelligheid van Sevilla ervaren? Ontdek dan de volkswijk Triana. Het is minder bekend dan Santa Cruz, maar zeker een bezoek waard.

De wijk Triana is dé plek voor authentieke cultuur. Ga je naar een traditionele flamenco show? Of proef je lokale producten in de plaatselijke markthal?

De wijk Triana is ook een ambachtswijk: Er wonen talloze kunstenaars en zeelieden. Klei van de van de rivier die hierlangs stroomt, werd door de lokale bevolking gebruikt om potten en andere keramiek te maken.

In Triana zijn nog veel pottenbakkers te vinden. Leuk om daar een kijkje te nemen. En wie weet kom jij met een unieke pot thuis.

3 redenen om voor de wijk Triana te kiezen

Dit waarom je voor de wijk Triana kiest:

 1. authentieke cultuur, zoals de flamencoshows
 2. ambachtswijk (leuk om de pottenbakkers aan het werk te zien!);
 3. bruisende markthal.

6. Plaza de América

Het elegante Plaza de América wordt omringd door 3 prachtige monumenten. Geniet van de prachtige tuinen, fonteinen en versierde pleinen vol keramiek. Het Plaza de América behoort tot het artistieke terrein dat speciaal voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling is aangelegd.

Deze 3 adembenemende monumenten omringen Plaza de América:

 1. het Museum voor Volkskunst;
 2. het Archeologisch Museum;
 3. het Koninklijk Paviljoen.

Wist je dat de 3 gebouwen in verschillende stijlen zijn gebouwd?

Elk van deze 3 monumenten bij Plaza de America heeft 3 stijlen:

 • Neo-Mudéjar;
 • Neorenaissance;
 • neogotisch.

Het Plaza de América is een culturele hotspot waar veel toeristen even uitrusten en genieten van de geschiedenis van Sevilla.

Alternatief: Stierenvechtarena Plaza de Toros

De geschiedenis en cultuur van Sevilla ervaren met iets minder drukte? Ontdek dan de grootste en belangrijkste stierenvechtarena van Spanje: het Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería.

De arena werd gebouwd in de 18e eeuw: de prachtige barokke gevel is al het bekijken waard.

Van maart tot september vinden er stierengevechten plaats. Tijdens de Feria de Abril vinden er zelfs dagelijks gevechten plaats.

Buiten de stierengevechten om kan de arena ook bezocht worden: Ga je de arena van binnen verkennen? Of duik je in de geschiedenis van het stierenvechten? Beide opties zijn mogelijk. Er zit namelijk ook een museum in Plaza de Toros.

3 redenen om voor Plaza de Toros te kiezen

Dit waarom je voor Plaza de Toros kiest:

 1. prachtige, barokke, 18e-eeuwse bouwstijl;
 2. stierengevechten;
 3. in de arena zit een museum over de geschiedenis van het stierenvechten.
Plaza de Toros Sevilla

7. De Murillo-tuinen

De Murillo-tuinen zijn een prachtige groene plek in Sevilla: Het heeft een geweldige ligging naast het Real Alcázar en de wijk Santa Cruz. De tuinen behoorden zelfs tot het Real Alcázar. Maar dat veranderde in 1862, toen de tuinen aan de stad werden geschonken.

De tuinen van Murillo bieden de ideale omstandigheden om even bij te komen van de hete zon. De prachtige bomen geven je een heerlijk verkoelende schaduw.

Helaas ben je niet de enige die verkoeling zoekt in de Murillo Tuinen: Veel toeristen bezoeken de Murillo Tuinen tegelijk met het Real Alcázar.

Alternatief: De onontdekte wijk Macarena

Liever een plek bezoeken die nog niet door veel toeristen is ontdekt? Bezoek dan de artistieke en hippe wijk Macarena. Ontdek je een van de vele mooie kerken of paleizen? Of rust je uit op het terras van een van de mooie pleinen?

In de wijk Macarena komen kunstenaars, ambachtslieden en artiesten samen. Met een beetje geluk geniet je van een van de voorstellingen of workshops die op straat worden gehouden.

Macarena heeft ook verschillende culturele monumenten die je gezien wilt hebben.

Hoogtepunten van de wijk Macarena:

 • Basilica de la Macarena met het veelgeprezen standbeeld van Maria;
 • Renaissance ziekenhuis de Cinco Llagas;
 • Puente de la Barqueta (bootbrug);
 • Arco de la Macarena.

Staat de wijk Macarena op jouw lijstje tijdens jouw vakantie in Sevilla?

3 redenen om voor de wijk Macarena te kiezen

Dit waarom je voor de wijk Macarena kiest:

 1. hippe wijk met mooie kerken, paleizen en pleinen;
 2. verschillende culturele monumenten;
 3. voorstellingen of workshops op straat van kunstenaars, ambachtslieden en artiesten.
Metropol Parasol Sevilla

8. Metropol Parasol

Liefhebber van moderne kunst? Bewonder dan het buitengewone bouwwerk de Metropol Parasol.

De naam van dit bouwwerk komt door de vorm die op paddenstoelen lijkt.

Het kunstwerk is zeer recent gebouwd ten opzichte van alle oude monumenten: Sinds 2011 werd het Metropol Parasol toegevoegd aan Sevilla.

Toch hebben de materialen van het bouwwerk een behoorlijke geschiedenis. Sterker nog: Romeinse resten werden gebruikt om het grootste houten bouwwerk ter wereld te maken.

Daarnaast is het Metropol Parasol een ontmoetingsplaats voor veel mensen. Naast de gezellige restaurants zijn er verschillende winkels en het archeologisch museum Antiquarium te vinden. Ook biedt het Metropol Parasol een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad. 

Alternatief: Monasterio de la Cartuja (klooster)

Het drukke stadscentrum vermijden? Maar toch de moderne kunst en de geschiedenis van Sevilla ontdekken? Dan is een bezoek aan het klooster (Monasterio de Santa Maria de las Cuevas) perfect.

Het 15e-eeuwse klooster behoorde tot de kartuizer-orde. Daarna werd het omgebouwd tot een keramiekfabriek. Bij een bezoek aan het klooster vallen daarom meteen de typische schoorstenen op van die keramiekfabriek.

Naast een tentoonstelling van het klooster door de jaren heen, is er een wereldtentoonstelling over de hedendaagse kunst. Alleen het klooster is al een plaatje.

3 redenen om voor het klooster Monasterio de la Cartuja te kiezen

Dit waarom je voor het klooster Monasterio de la Cartuja kiest:

 1. moderne kunst en geschiedenis;
 2. wereldtentoonstelling over de hedendaagse kunst;
 3. het klooster alleen al is een plaatje.

9. Het nationale monument: Palacio Arzobispal

Een ander mooi paleis in Sevilla is het Palacio Arzobispal: Het eerste wat opvalt bij een bezoek aan het paleis is de artistieke gevel. Het is door de iconische Spaanse barokstijl een architectonisch meesterwerk.

Tot op heden heeft het Palacio Arzobispal gediend als residentie van aartsbisschoppen, edelen en militaire officieren. Het nationale monument ligt bovendien aan een aantrekkelijk plein dat ook fungeert als standplaats voor paardenkoetsen. Ga je mee op een romantische tocht door de stad?

Het paleis is nu ook van binnen te bezichtigen. Zowel adembenemende schilderijen als beeldhouwwerken uit de barokperiode zijn er te vinden.

Alternatief: Het paleis en herenhuis Casa de los Pinelo

Heb je een voorkeur voor een onontdekte parel? Dan is Casa de los Pinelo een aanrader. Het voormalige paleis en herenhuis is prachtig om te zien: Niet alleen vanwege de Renaissance details, maar ook de Mudejar elementen zijn wonderbaarlijk. Ontdek ook de prachtige tuinen met zijn sierlijke fonteinen.

Het Casa de los Pinelo werd in de 16e eeuw gebouwd door Diego Pinelo: Een afstammeling van rijke Genovese kooplieden die zich in Sevilla hadden gevestigd. Het Casa de los Pinelo huisvest momenteel de Koninklijke Academie voor Letteren en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Sevilla.

3 redenen om voor het Casa de los Pinelo te kiezen

Dit waarom je voor het Casa de los Pinelo kiest:

 1. onontdekte parel;
 2. prachtig paleis en herenhuis;
 3. prachtige tuinen met sierlijke fonteinen.

10. Torre del Oro

Wist je dat de Torre del Oro een van de populairste Sevilla-bezienswaardigheden is? Er zijn zelfs souvenirs van te vinden in de Spaanse stad.

De Torre del Oro betekent gouden toren: Waar de naam vandaan komt, is nog steeds een raadsel. Komt het door zijn gouden glans door de schittering van de rivier? Of omdat er in de koloniale tijd goud werd opgeslagen?

De Torre del Oro is een prachtige toren om te zien: Vandaar dat er zoveel souvenirs van te vinden zijn.

Maar de gouden toren heeft ook een bewogen geschiedenis: Dit eerste deel van de Torre del Oro werd gebouwd in de 12e eeuw. Deze diende als een van de torens van de Moorse stadswal ter verdediging van het Real Alcázar.

Twee eeuwen later werd het tweede deel bovenop de toren gebouwd: In die tijd werd de toren gebruikt als gevangenis voor de adel. In de 17e eeuw werd het laatste deel van de gouden toren gemaakt. En sinds de 19e eeuw is het maritiem museum in de toren gevestigd.

Bij de Torre del Oro liggen veel rondvaartboten. Hierdoor is de plek helaas druk bezocht. Maar geen zorgen! We hebben nog een laatste bijzondere bezienswaardigheid die jij niet wil missen tijdens jouw rondreis in Sevilla.

Alternatief: Museo Palacio de la Condesa de Lebrija

Ontdek het paleis van de gravin van Lebrija in Sevilla. Het typisch Sevilliaanse gebouw uit de 15e eeuw is een schoonheid om te zien. Zowel binnen als buiten is het adembenemend door zijn sierlijke kunstwerken.

De gravin van Lebrija was een verzamelaar van archeologische voorwerpen en kunstwerken. Deze prachtige collectie is te bewonderen in het bijbehorende museum: Aanschouw de Romeinse mozaïeken en de Moorse schatten in het Museo Palacio de la Condesa de Lebrija.

3 redenen om voor het Museo Palacio de la Condesa de Lebrija te kiezen

Dit waarom je voor het Museo Palacio de la Condesa de Lebrija kiest:

 1. het paleis van de gravin van Lebrija in Sevilla;
 2. zowel binnen als buiten is het adembenemend;
 3. prachtige collectie van archeologische voorwerpen en kunstwerken.

Welke bezienswaardigheden (Sevilla) bezoek jij?

Dit waren de populairste bezienswaardigheden (Sevilla) en hun alternatieven. Welke juwelen ga jij bezoeken? Of heb jezelf al onontdekte juweeltjes gevonden?

Deel dit bericht:

Bekijk ook