Wandelen in Andalusië: de 10 meest betoverende wandelroutes!

Wandelen Andalusië

Een liefhebber van wandelen? Andalusië is daarvoor de perfecte bestemming. In de zuidelijke provincie van Spanje vind je namelijk de meest betoverende wandelroutes door adembenemende natuurgebieden. Het is dé plek om te verdwalen in de prachtige landschappen van Zuid-Spanje.

De routes die wij speciaal voor jou hebben geselecteerd zijn werkelijk betoverend. Ze nemen je mee langs de mooiste plekjes van Andalusië. Ga je genieten van de ongerepte natuur? Of van de rijke geschiedenis en cultuur? Wandelen in Andalusië gaat je zeker verrassen.

De 10 mooiste wandelroutes in Andalusië

Op zoek naar een uitdagende bergwandeling? Of een ontspannende wandeling langs de kust? Geen zorgen. Er is voor iedereen wat wils. Van glooiende heuvels tot majestueuze bergen en ruige kustlijnen. Andalusië biedt een ongekend scala aan prachtige landschappen voor jouw wandelvakantie. Jouw wandelschoenen al gepakt? Laat je betoveren door de prachtige wandelroutes van Andalusië:

 1. Vereda de la Estrella (natuurgebied: Sierra Nevada)
 2. Los Cahorros (natuurgebied: Sierra Nevada)
 3. Sendero Colada de la Costa (buiten Tarifa)
 4. Sendero la Garganta Verde (natuurgebied: Sierra de Grazalema)
 5. Sendero El Torreón (natuurgebied: Sierra de Grazalema)
 6. Sendero Escullos la Isleta del Moro (natuurgebied: Cabo de Gata – Nijar)
 7. Sendero de La Molata (natuurgebied: Cabo de Gata)
 8. Sendero El Saltillo (natuurgebied: Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama)
 9. Sendero Barranco de Poqueira (La Alpujarra)
 10. Sendero Torre del Tajo (Vejer de la Frontera)

Reismagazine

Een inkijkje krijgen in ons reismagazine vol tips, routes en achtergrondverhalen? Vraag nu gratis een preview versie aan en laat jezelf inspireren!

iconico reismagazine

1. Vereda de la Estrella (natuurgebied: Sierra Nevada)

De prachtige Vereda de la Estrella in het kort:

 • Afstand: 22 kilometer (heen en terug)
 • Tijdsduur: 6 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Startpunt: Restaurante Barranco de San Juan in Güejar Sierra
 • Hoogtepunten:
  – verbazingwekkende panorama’s op witte bergtoppen
  – verlaten mijnen
  – indrukwekkende vallei

De mooiste wandelroute van de Sierra Nevada

La Vereda de la Estrella is een van de mooiste wandelroutes in de Sierra Nevada. Misschien wel van heel Andalusië. De wandeling dankt zijn naam aan de oude mijnen in de vallei van de rivier de Genil. Deze oude toegangsweg verbond de mijnen sinds 1890 om de aan- en afvoer van grondstoffen te vereenvoudigen. Het pad bleef onaangeroerd sinds de mijnbouw stopte, totdat wandelaars het ontdekten.

De route van La Vereda de la Estrella

Het avontuur begint bij de parkeerplaats van Restaurante Barranco de San Juan. Het pad kronkelt langs de rivierbedding door de diepe vallei. Weelderige eiken-, kastanje- en esdoornbomen doorsnijden het pad. De wandeling gaat zigzaggend de heuvel op om vervolgens verschillende zijrivieren over te steken. Bij de samenkomst van de rivier blijf je rechts aanhouden waardoor je steeds dieper de bergen in gaat.

Na ongeveer anderhalf uur verschijnt het verbazingwekkende panorama Viso de las Nortes. Dit uitzicht heeft de Vereda de la Estrella beroemd gemaakt. Je kijkt uit over de meer dan 3000 meter hoge met sneeuw bedekte toppen.

Op deze route passeer je ook de inmiddels verlaten mijnen van La Probadora en La Estrella. Hier werd vroeger kopererts gedolven. Aan het einde van de route steek je een bruggetje over tot aan de samenvloeiing van de vier rivieren. Vanaf hier neem je hetzelfde pad terug.

Vereda de la Estrella wandeling Sierra Nevada Granada
Vereda de la Estrella wandeling Sierra Nevada Granada

2. Los Cahorros (natuurgebied: Sierra Nevada)

De populaire Los Cahorros in het kort:

 • Afstand: 8,2 kilometer
 • Tijdsduur: 3 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Startpunt: parkeerplaats aan Carretera de el Purche in Monachil
 • Hoogtepunten:
  – spannende hangbruggen
  – watervallen
  – steile kliffen

De populaire wandelroute langs de rivier Monachil

De kloof van de Monachil rivier vormt één van de meest aantrekkelijke, eenvoudige en populaire wandelroutes in de provincie Granada. Deze kloof, bekend als Los Cahorros, is ook een zeer populair gebied voor klimliefhebbers. Het is de ideale plek voor een dag in de natuur. Deze route is perfect voor bijna iedereen, omdat er weinig fysieke vaardigheden voor nodig zijn.

De mooie wandeling brengt je langs watervallen, steile kliffen, bijzondere grotten en door beboste gebieden. Daarbij ga je door de vallei waar hoge rotsen je omringen en loop je over diverse hangbruggen. Spannend natuurlijk, maar ze leveren wel de mooiste foto’s op.

De route van Los Cahorros

Het makkelijkste startpunt is vanaf de parkeerplaats net buiten het dorp aan de Carretera de el Purche. In het midden van de route gaat het pad een stukje omhoog. In het laatste deel daalt het pad langs olijfgaarden om zo de parkeerplaats weer te bereiken.

Op zoek naar een welverdiende maaltijd na afloop? Dan is Restaurante La Chistera een aanrader. Ze hebben een charmant terras aan de rivier. Hier vinden regelmatig live muziekoptredens plaats. De perfecte plek om na te genieten van de avontuurlijke wandeling. Ga jij deze wandeltocht aan tijdens jouw rondreis in Andalusië?

Los Cahorros wandeling
Los Cahorros wandeling
Los Cahorros wandeling

3. Sendero Colada de la Costa (buiten Tarifa)

De kustwandeling Sendero Colada de la Costa in het kort:

 • Afstand: 16,3 kilometer (alleen heen)
 • Tijdsduur: 5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Startpunt: op het einde van de straat Maria Coronel in Tarifa, op 400 meter van het kasteel
 • Hoogtepunten:
  – prachtige uitzichten over de kustlijn en Afrika
  – rotsachtig fenomeen
  – geschiedenis van de Straat van Gibraltar

De schitterende Sendero Colada de la Costa

Land, zee en lucht zijn de belangrijkste elementen van Sendero Colada de la Costa. Het pad loopt parallel aan het begin van de Middellandse Zee. Geniet tijdens deze wandeling van het fenomenale uitzicht op Afrika en het strand aan je zijde.

De route van Sendero Colada de la Costa

Het pad loopt naar de monding van de rivier Gualdalmesí. Het landschap is gevormd door een onzichtbare hoofdrolspeler: de wind. Sterke winden hebben hier vrij spel. Hierdoor is een typische vegetatie ontstaan van laag struikgewas en grasland. De weersomstandigheden veroorzaken ook erosie. Hierdoor is een merkwaardig rotsachtig fenomeen achterlaten, flysch genaamd.

De wandelroute passeert de CSS Tarifa. Het scheepvaarts- en veiligheidscoördinatiecentrum van de Straat van Gibraltar. Een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Die strategische ligging was vroeger erg belangrijk. Onderweg kom je dan ook verschillende bunkers, wachttorens en kazernes van voormalige verdedigingslinies tegen.

De wandeling eindigt bij het bezoekerscentrum van Huerta Grande, een ecotoeristisch complex. Vanaf Restaurante Las Piedras aan de hoofdweg rijden er bussen terug naar Tarifa, zoals lijn 150.

Sendero Colada de la Costa
Sendero Colada de la Costa
Sendero Colada de la Costa

4. Sendero la Garganta Verde (natuurgebied: Sierra de Grazalema)

Schitterende wandeling Sendero Garganta Verde in het kort:

 • Afstand: 6 kilometer (heen en terug)
 • Tijdsduur: 5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Startpunt: kilometerpaaltje 10 tussen Grazalema en Zahara de la Sierra
 • Hoogtepunten:
  – geweldige natuur
  – spectaculaire kloof
  – avontuurlijke route met klim- en klauterwerk

Adembenemende wandeling door de groene kloof

De wandeling door de grote groene kloof La Garganta Verde is één van de populairste wandelingen in de Sierra de Grazalema. De rivier Arroyo del Pinar heeft namelijk een spectaculaire kloof in de rotsen gecreëerd. Dit maakt het een extra bijzondere wandeling.

De route van Sendero Garganta Verde

Ga je het avontuur alleen aan? Of met een gids? Mocht je zonder gids willen wandelen dan begint de route bij kilometerpaaltje 10 tussen Grazalema en Zahara de la Sierra. Vanaf dit punt is het ongeveer 5 kilometer lopen naar het startpunt. De afrit staat aan de rechterkant van de weg aangegeven.

Vanaf het startpunt is het eerst een beetje bergopwaarts. Vanaf dit punt word je omringd door 400 meter hoge kliffen. Een spectaculair gezicht.

Deze wandeling is kort maar intensief. De indrukwekkende schoonheid maakt de vermoeiende route echter ruimschoots goed. Het eindpunt in de kloof bestaat uit een enorm gewelf in de rotsen. Dit wordt ook wel de Hermitage genoemd. Waarom? Vanwege de gelijkenis met de koepel van een religieuze tempel. Vanaf hier keert de wandeling via hetzelfde pad terug naar het beginpunt.

Let op! Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. Sommige plekken op de route vereisen namelijk wat klim- en klauterwerk.

Sendero la Garganta Verde
Sendero la Garganta Verde
Sendero la Garganta Verde

5. Sendero El Torreón (natuurgebied: Sierra de Grazalema)

De avontuurlijke bergwandeling Sendero El Torreón in het kort:

 • Afstand: 6,5 kilometer (heen en terug)
 • Tijdsduur: 4-5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: hoog
 • Startpunt: kilometerpaaltje 40 tussen Grazalema en Benamahoma
 • Hoogtepunten:
  – hoogste punt van Sierra de Grazalema
  – fantastisch 360 graden panorama
  – een geweldige uitdaging voor de echte wandelliefhebber

Een adembenemende wandelroute op grote hoogte

Ben je echt op zoek naar avontuur? En hou je van hoogtes? Dan mag het hoogtepunt van de Sierra de Grazalema natuurlijk niet ontbreken in onze wandeltips. De berg El Torreón is letterlijk het dak van het park met een hoogte van maar liefst 1648 meter.

De route van Sendero El Torreón

Ook bij deze wandelroute heb je de mogelijkheid om te gaan met een wandelgids. Dat is wel de veiligste optie! Doe je de wandeling liever zonder gids? Begin dan bij het pad bij kilometerpaal 40 tussen Grazalema en Benamahoma. Aan de linkerkant van de weg is een inham waar je kunt parkeren. Steek voor het pad de weg over en laat het avontuur maar beginnen!

De Sendero El Torreón is een korte klim van slechts 3 kilometer naar de top van de berg. Maar onderschat het niet! Met een hoogteverschil van 780 meter die je moet overbruggen, is het een serieus zware wandeltocht. Het eerste deel is een lichte helling omhoog langs een prachtig mediterraan bos.

Met de wonderlijke flora en fauna om je heen, klim je steeds hoger. Beetje bij beetje wordt het uitzicht breder. Achter je zie je de bergen van de Sierra del Aljibe. Zelfs het stuwmeer van Zahara de la Sierra is vanaf hier te zien.

Het laatste deel van de klim is moeilijker vanwege de stenen die her en der verspreid liggen. Volg de route met verf markeringen om de top te bereiken. Wie weet kom je zelfs een kudde berggeiten tegen. Na alle inspanningen is de beloning een grandioos uitzicht met een 360 graden panorama over de hele Sierra de Grazalema.

Sendero El Torreón in natuurpark Sierra de Grazalema
Sendero El Torreón in natuurpark Sierra de Grazalema
Sendero El Torreón in natuurpark Sierra de Grazalema

6. Sendero Escullos la Isleta del Moro (natuurgebied: Cabo de Gata – Nijar)

De charmante wandeling Sendero Escullos la Isleta del Moro in het kort:

 • Afstand: 1,9 kilometer
 • Tijdsduur: 40 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: laag
 • Startpunt: Playa Los Escullos (meerdere parkeerplaatsen)
 • Hoogtepunten:
  – bijzonder landschap
  – schitterend uitzicht op traditioneel vissersdorpje
  – relaxte wandeling

Rustgevende wandeling langs de kust

De golven en de wind hebben grillige rotsen gevormd die het prachtige landschap van Los Escullos vormen. Laat jij jezelf verrassen door dit prachtige wandelpad?

De route van Sendero Escullos la Isleta del Moro

De korte route neemt je mee naar La Isleta. Een van de weinige nog traditionele dorpen aan de oostkust van Almería. Langs deze route blijf je uitzicht hebben op de Middellandse Zee. Het pad eindigt bij het uitzichtpunt La Isleta del Moro. Hier heb je een prachtig uitzicht op het charmante vissersdorpje. Wandel jij dit schitterende pad binnenkort tijdens jouw vakantie in Andalusië?

Sendero Escullos la Isleta del Moro
Sendero Escullos la Isleta del Moro
Sendero Escullos la Isleta del Moro

7. Sendero de La Molata (natuurgebied: Cabo de Gata)

De kustwandeling Sendero de La Molata in het kort:

 • Afstand: 1,5 kilometer
 • Tijdsduur: 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: laag
 • Startpunt: einde parkeerplaats Playazo de Rodalquilar, dicht bij Castillo de San Ramón
 • Hoogtepunten:
  – prachtige stranden
  – geschiedenis van Cabo de Gata
  – panoramische uitzichten op Middellandse Zee

Wandelen langs de maagdelijke stranden van Cabo de Gata

Op zoek naar een korte wandeling? Die langs prachtige stranden gaat? Dan is de route Sendero de La Molata perfect. Een van de mooiste korte wandelroutes in het hart van natuurpark Cabo de Gata.

Route van Sendero de La Molata

De route begint vlak bij het verdedigingsfort van San Ramón, op het uitgestrekte Playazo de Rodalquilar. Dit monument werd in de tijd van Carlos III gebouwd als onderdeel van de verdedigingslinie tegen Berberse piraten.

Houd ondertussen je camera bij de hand. Je hebt hier namelijk prachtige panoramische uitzichten op de Middellandse Zee. De wandeling eindigt in de natuurlijke baai van Cala del Cuervo.

Sendero La Molata
Sendero La Molata
Sendero La Molata

8. Sendero El Saltillo (natuurgebied: Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama)

De avontuurlijke wandeling Sendero El Saltillo in het kort:

 • Afstand: 7 kilometer (heen en terug)
 • Tijdsduur: 3 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Startpunt: Plaza de la Constitución in Canillas de Aceituno
 • Hoogtepunten:
  – op twee na langste hangbrug van Spanje
  – fantastisch avontuur
  – indrukwekkende uitzichten

De Caminito del Rey van La Axarquía

Klaar voor adembenemende uitzichten? Zoals authentieke Spaanse dorpjes en indrukwekkende bergen? Hopelijk heb je geen hoogtevrees, want deze wandeling wil je niet missen. In Canillas de Aceituno begint de wandeling naar de op twee na langste hangbrug van Spanje, genaamd El Saltillo. De route lijkt op de andere bekende wandeling bij El Chorro. Hij wordt daarom ook wel de Caminito del Rey van La Axarquía genoemd. De route neemt je mee langs berghellingen totdat je uiteindelijk het spectaculaire ravijn van Almanchares bereikt.

Route van Sendero El Saltillo

Wij adviseren om de route vanuit het dorp naar de hangbrug en weer terug te nemen (7 km in totaal). Om deze route te lopen volg je vanuit het dorpscentrum de borden richting La Maroma. Het pad gaat uit het dorp omhoog naar een splitsing waar je de berghelling naar rechts volgt in oostelijke richting. Dan blijf je het stenen kanaal volgen dat van oudsher het dorp heeft voorzien van water voor de boomgaarden. Onderweg heb je prachtige uitzichten op Canillas, de top van La Maroma en andere dorpen in het binnenland.

Geleidelijk aan loop je het Almancharavijn in. Hier maakt het kanaal plaats voor versterkte loopbruggen op de berghellingen. Na een tijdje komt de grote hangbrug in zicht. Deze kan worden bereikt via een zigzag afdaling. Let goed op waar je loopt, want het is vrij steil. De hangbrug is in totaal 54 meter lang en ligt 78 meter boven het ravijn. Durf jij deze wandeling aan tijdens jouw rondreis door Andalusië?

Sendero El Saltillo
Sendero El Saltillo
Sendero El Saltillo

9. Sendero Barranco de Poqueira (La Alpujarra)

De unieke wandeling Sendero Barranco de Poqueira in het kort:

 • Afstand: 9,8 kilometer
 • Tijdsduur: 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Startpunt: Plaza de la Libertad in Pampaneira
 • Hoogtepunten:
  – prachtige witte dorpjes
  – uitzicht op de Sierra Nevada
  – bezoek de mooiste plekjes van Spanje

Wandelen langs de witte dorpen

Je hebt natuurlijk gehoord van de witte dorpen route. Maar er is ook een prachtige wandeling langs de witte dorpen. Interesse om de natuur en cultuur van Andalusië in je op te nemen? Ontdek snel meer over de Sendero Barranco de Poqueira.

Route van Sendero Barranco de Poqueira

In het hart van de Alpujarra loopt de route langs de witte dorpen: Pampaneira, Bubión en Capileira. Een van de mooiste plekjes van Spanje. Met de toppen van de Sierra Nevada altijd in zicht, levert dit een uniek panorama op.

De route begint op de Plaza de la Libertad in Pampaneira. Via de Camino Real klim je langzaam omhoog. Na ongeveer 45 minuten bereik je het dorp Bubión. Hier loop je langs de kerk, richting het sportcentrum om het pad te nemen dat omhoog gaat naar Capileira. Het wandelpad loopt hier ongeveer parallel aan de snelweg die de dorpen met elkaar verbindt.

Een kleine twee kilometer verder ben je al in Capileira. Een leuke plek voor een lunchstop in het gezellige centrum. Ga via de Calle Cerecillo richting de rivier. Die steek je over en brengt je via de andere kant van de vallei terug naar Pampaneira.

Sendero Barranco de Poqueira
Sendero Barranco de Poqueira
Sendero Barranco de Poqueira

10. Sendero Torre del Tajo (Vejer de la Frontera)

De schitterende wandeling Sendero Torre del Tajo in het kort:

 • Afstand: 2,1 kilometer (alleen heen)
 • Tijdsduur: 30-45 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: laag
 • Startpunt: tussen kilometerpaaltje 19 en 20 op de A-2233
 • Hoogtepunten:
  – uitkijktoren
  – indrukwekkende uitzichten
  – prachtige wandeling voor elk jaargetijde

Verkoelende wandeling naar de toren

In elke periode van het jaar is dit een prachtige wandeling. Doordat de wandeling door een dennenbos loopt, heb je ook op warmere dagen voldoende schaduw.

Route van Sendero Torre del Tajo

Je loopt over een onverhard zandpad in 30 tot ongeveer 45 minuten naar de oude uitkijktoren, Torre del Tajo. Hier krijg je een panoramisch uitzicht op de Atlantische Oceaan en de enorme kliffen die loodrecht in zee staan. Je ziet ook de dorpen Barbate en Zahara de los Atunes langs de uitgestrekte kustlijn. Op een heldere dag is zelfs het begin van het Afrikaanse continent te zien. Je volgt hetzelfde pad terug naar het beginpunt.

Met deze inspirerende wandelroutes in Andalusië heb je vast genoeg ideeën om je tocht door deze prachtige regio nog avontuurlijker en onvergetelijker te maken. Heb je al een wandeling op het oog?

Sendero Torre del Tajo
Sendero Torre del Tajo
Sendero Torre del Tajo

Deel dit bericht:

Bekijk ook