De Magische Witte Dorpenroute van Andalusië

Een Roadtrip Door Los Pueblos Blancos

Wil jij op reis naar de Spaanse zon? Waar je geniet van indrukwekkende cultuur en rijke geschiedenis? Dan is de Witte Dorpenroute van Andalusië de perfecte bestemming voor jou!

Stel je eens voor, je wandelt tussen prachtige witgekalkte huizen door. Ze schitteren in het felle zonlicht van de Spaanse zon. Je ruikt de sinaasappelbloesem in de lucht, of ontdekt de zoute zeeën en groene natuur van Andalusië. Klinkt dat niet als vakantie?

Er is van alles te zien en te beleven tijdens jouw reis langs de mooiste Witte Dorpen van Andalusië. In dit artikel nemen we je mee op een rondreis langs de sfeervolste witte dorpjes van Spanje.

La Ruta de los Pueblos Blancos

De Witte Dorpenroute brengt je van de Atlantische kust naar de kust van de Middellandse Zee. Geniet onderweg van de prachtige pijnboombossen of de grote olijfgaarden van Zuid-Spanje.

In dit artikel ontdek je de belangrijkste dorpen van de Witte Dorpenroute. We vertellen je wat ieder dorp uniek maakt en welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen.

Lees je mee?

Reismagazine

Een inkijkje krijgen in ons reismagazine vol tips, routes en achtergrondverhalen? Vraag nu gratis een preview versie aan en laat jezelf inspireren!

iconico reismagazine

Dit artikel in 30 seconden

 • De naam van de route komt van de karakteristieke witgekalkte huizen en gebouwen in deze sfeervolle dorpen. Dit witte uiterlijk is niet alleen een esthetische keuze, maar heeft ook praktische voordelen, zoals het reflecteren van de zonnestralen en het helpen koel blijven in de hete zomers.
 • De route biedt een mix van Moorse en Spaanse cultuur, van oude kastelen tot lokale cafés.
 • In dit artikel zullen we de belangrijkste Witte Dorpen benoemen. Wij geven inside-information over de unieke bezienswaardigheden van ieder Wit Dorp.
 • Ondanks hun schoonheid staan deze dorpen voor uitdagingen zoals het behoud van erfgoed.
 • Ieder wit dorp kent zijn eigen prachtige uitkijkpunt.
 • Ontdek de mooiste Witte Dorpen tijdens één van onze rondreizen.

Je ontdekt specifiek informatie over deze Witte Dorpen:

  • Arcos de la Frontera
  • Grazalema
  • Zahara de la Sierra
  • Setenil de las Bodegas
  • Medina-Sidonia
  • Vejer de la Frontera
  • (Extra) Ronda

De Witte Dorpenroute is de ideale bestemming voor liefhebbers van natuur, rijke geschiedenis en cultuur!

Witte dorpenroute

De Witte Dorpjes van Andalusië

De route neemt je mee door Los Pueblos Blancos, iets wat letterlijk “De Witte Dorpen” betekent. De route heeft zijn naam te danken aan de karakteristieke witgekalkte huizen en gebouwen in deze dorpen. Ze behoren tot het culturele erfgoed van Zuid-Spanje.

Waarom schitteren de witte dorpen zo fel onder de Spaanse zon?

De witte kalk weerkaatst in het warme zonlicht. Hierdoor stralen de huizen in de Spaanse zon. Dit is geen toevallig esthetisch detail; het is een slimme manier om de huizen koel te houden in de hete zomers van Andalusië. De witte muren vangen en weerkaatsen het licht op zo’n manier dat het de omliggende landschappen verrijkt.

Verdwaal in de schilderachtige steegjes van Andalusië

De charme van de Witte Dorpenroute zit hem ook in de smalle straatjes. Deze kunnen soms echter ook wat moeilijker begaanbaar zijn, vooral voor mensen met beperkte mobiliteit. Toch vormen deze steegjes, die vaak amper breed genoeg zijn voor een enkele auto, een onmisbaar onderdeel van de echtheid waar reizigers zo van genieten.

Wist je dat de Moren deze smalle straatjes maakten om schaduw te creëren? Een handig stukje vakmanschap waar de lokale bewoners vandaag nóg van genieten.

Het weer in Andalusië per maand
Het weer in Andalusië per maand; maximum temperatuur, minimum temperatuur, zonuren per dag en aantal dagen neerslag.

Hoe lang is de Witte Dorpenroute?

De lengte van de Witte Dorpenroute in Andalusië kan variëren, afhankelijk van welke dorpen je besluit te bezoeken en welke route je volgt. Over het algemeen strekt de route zich uit over een afstand van ongeveer 200, tot 300 kilometer. Dit biedt veel flexibiliteit. Je kunt zo de route aanpassen aan je eigen interesses, tijdsbestek en ook mobiliteit.

Twee optionele routes zijn:

 1. De route van Sentenil de las Bodegas, via Zahara de la Sierra en Grazalema, naar Arcos de la Frontera. Deze route is ruim 100 kilometer lang.
 2. De verlengde route van Setenil de las Bodegas, via Zahara de la Sierra, Grazalema, Arcos de la Frontera naar Vejer de la Frontera. Deze route is in totaal 175 kilometer lang en leidt je langs talloze prachtige Witte Dorpen.

Hoelang doe je over de witte Dorpenroute van Andalusië?

De exacte reistijd van de Witte Dorpen route kan uiteraard variëren. Dit hangt af van de hoeveelheid stops die je maakt.

In de basis kun je per dorp één, tot anderhalf uur rekenen. Pak je een terrasje voor de lunch, een kopje Spaanse koffie of een borrel? Reken dan 2 uur per dorp.

Wil je toch elk dorp ontdekken? Zorg ervoor dat je dan meerdere dagen de tijd neemt.

Onze tip: Maak je tijdens je rondreis een verplaatsing van Sevilla naar Ronda (of andersom), ga dan via Arcos de la Frontera, Grazalema en Zahara de la Sierra. Dit kun je goed in één dagtrip doen. Zo maak je van de route een échte belevenis!

Wil je achteraf toch nog Setenil de las Bodegas of Vejer de la Frontera ontdekken? Doe dit op een aparte dag. Zo heb je de tijd om alles op je gemak te ontdekken.

Uit welke dorpen bestaat de Witte Dorpen route?

De Witte Dorpenroute bestaat uit 25 Witte Dorpen. Veel reizigers kiezen ervoor om slechts een aantal dorpjes te bekijken. Het leukste aan het volgen van de Witte Dorpenroute is het hoppen van dorp naar dorp. Zo kun je in alle rust van de Spaanse cultuur genieten.

De basis van de Witte Dorpenroute

 1. Arcos de la Frontera
 2. Grazalema
 3. Zahara de la Sierra
 4. Setenil de las Bodegas

Verlenging van de Witte Dorpenroute

Wil je meer Witte Dorpen zien? Dat kan. Op de route naar Costa de la Luz kun je Medina Sidonia en Vejer de la Frontera bezoeken. Deze dorpen behoren misschien niet bij de basistocht van de Witte Dorpenroute, maar zijn absolute must-sees.

 1. Medina Sidonia
 2. Vejer de la Frontera

Velen zien Ronda als een deel van de Witte Dorpen route, maar dat is dit dorp niet. Ronda kan wel goed worden gebruikt als ideale uitvalsbasis voor de rondreis.

Wij plannen vaak drie nachten in de omgeving van Ronda. Zo hebben Iconico-reizigers altijd voldoende tijd hebben om de dorpjes te ontdekken. Er is dan zelfs nog genoeg tijd voor één van deze leuke uitstapjes:

 1. Bekijk het historische centrum van Ronda
 2. Fiets de Via Verde fietstocht
 3. Bewandel het pad van de Caminito del Rey
 4. Doe een proeverij in een wijnbodega

Arcos de la Frontera, de schatkamer vol Spaans erfgoed

Arcos de la Frontera - Witte dorpenroute Andalusië

Arcos de la Frontera is als een levend schilderij dat zich hoog bovenop een klif uitstrekt. Het dorp kijkt neer op de rivier Guadalete en biedt prachtige vergezichten. De kronkelende straatjes, witgekalkte huizen en prachtige kerken, maken van Arcos de la Frontera een absolute must-see.

Het historische centrum van Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera wordt, samen met Vejer de la Frontera, beschouwd als een van de mooiste dorpjes van heel Spanje. Het heeft een prachtig historisch centrum waar je het plein Plaza del Cabildo vindt. Dit stadsdeel wordt omringd door middeleeuwse stadsmuren en biedt een scala aan Spaans erfgoed. Herenhuizen, poorten, kerken en torens.

Onze tip: ontdek de basiliek van Arcos de la Frontera

Bezoek je Arcos de la Frontera? Vergeet dan vooral niet de prachtige Santa Maria Basiliek te bezoeken. Deze indrukwekkende kerk ligt op het hoogste punt van de stad. Het heeft zowel gotische, als barokke elementen en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving.

Grazalema, verscholen in de bergen van Sierra de Grazalemas

Grazalema - Witte dorpenroute Andalusië

Na Arcos de la Frontera, reis je naar Grazalema. In dit dorp, dat bovenop een rotshelling uittorent, beland je echt in een andere wereld. Grazalema is namelijk genesteld tussen groene, omliggende bergen. Het staat met name bekend als het epicentrum van Natuurpark Sierra de Grazalema.

Grazalema is een waar paradijs voor natuurliefhebbers.

Het Natuurpark Sierra de Grazalema

Het Natuurpark Sierra de Grazalema ligt 30 kilometer ten oosten van Arcos de la Frontera en 35 kilometer ten westen van Ronda. Het is beroemd om zijn kliffen, grotten en kloven. Het is sinds 1977 tot UNESCO-biossfeerreservaat verklaard.

Wist je ook dat het Natuurpark Sierra de Grazalema bekend staat als de natste plek van Spanje?

Het centrum van Grazalema

In het centrum van Grazalema ligt het centrale plein “Plaza de España”. Dit plein is omringd met leuke barretjes en restaurantjes. Geniet van het warme, Spaanse weer onder het genot van een verfrissend drankje. Naast de vele horecagelegenheden ligt ook de La Aurora-kerk aan dit plein. Deze kerk stamt uit de 18e eeuw en mag niet worden overgeslagen.

Onze tip: het panoramische uitzicht van Grazalema

Zoek je een mooi uitkijkpunt? In het centrum van Grazalema ligt het bekendste uitkijkpunt, dat “Mirador de Grazalema” heet. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een panoramisch uitzicht over de gehele vallei.

Zahara de la Sierra, aan de oevers van een turquoise reservoir

Zahara de la Sierra witte dorpen Ronda rondreis Andalusië

Als je de route vervolgt kom je uit bij Zahara de la Sierra. Vanuit Grazalema is dit slechts 17 kilometer reizen, dus je bent er zo.

Zahara de la Sierra ligt prominent aan het stuwmeer en is omgeven door bergen. Je wandelt door de straten, of bezoekt de overblijfselen van het Moorse kasteel. Bij dit Moorse kasteel word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de omgeving. Hier maak je de prachtigste foto’s!

Ontdek het 13e-eeuwse kasteel Nasrid

Terwijl Zahara de la Sierra zelf al erg hoog ligt, vind je nog hoger het 13e-eeuwse kasteel Nasrid. Dit kasteel heeft haar eigen uitkijktoren, dat “de Torre del Homenaje”, heet. Wil je van Zahara de la Sierra naar het kasteel toe wandelen?

Dit kan. Wees je wel bewust van het feit dat de wandeling erg steil is en daarmee ook zwaar. Vooral in de hitte. Arriveer je dan toch bij de uitkijktorens? Dan was het de route meer dan waard. Je zult vergezichten ontdekken die je niet weer vergeet.

Onze tip: het strand van Zahara de la Sierra

Vlakbij het turquoise waterreservoir, Zahara-el Gastor, ligt een klein strandje. Dit strandje ligt aan de recreatieplas Arroyomolinos en heet ‘La Playita’. Er zijn hier strandwachten én een restaurantje, dus de ideale plek voor een duik (met het hele gezin!). Vooral in de zomermaanden kun je hier heerlijke verkoeling vinden voordat je de route vervolgt naar Setenil de las Bodegas.

Setenil de las Bodegas, in een kloof uit de rotsen gehouwen

Setenil de las Bodegas

Na Zahara de la Sierra vervolg je de route naar Setenil de las Bodegas. Deze route brengt je langs allerlei kleinere dorpjes en is een goede 35 kilometer lang. Het dorp ligt in een smalle rivierkloof. Dit maakt Setenil de las Bodegas een uniek dorp dat niet mag worden gemist tijdens het volgen van de Witte Dorpenroute.

Het unieke aan Setenil de las Bodegas

De huizen in Setenil de las Bodegas zijn op bijzondere wijze gebouwd. Ze zijn namelijk niet uit de rotsen gehouwen, maar onder overhangende rotsen gebouwd. Dit heeft geleid tot straten als “Calle de las Cuevas de la Sombra” en “Calle de las Cuevas del Sol”, waar de rots fungeert als een natuurlijk dak boven de gebouwen. Deze architectonische keuze biedt niet alleen bescherming tegen de zon in de hete zomers, maar houdt de woningen ook warm in de winter.

Onze tip: het letterlijke hoogtepunt van Setenil de las Bodegas

In Setenil de las Bodegas staat de “Torre del Homenaje”. Deze uitkijktoren is een letterlijk hoogtepunt van Setenil de las Bodegas. Het is één van de weinige overblijfselen van het fort van Setenil. De toren is prachtig gerestaureerd en open voor het publiek. Er is zelfs een tentoonstelling waar je het kerkelijke verleden van Setenil kunt zien.

Arcos de la Frontera

De route begint bij Arcos de la Frontera. Het ligt in de provincie Cádiz en heeft misschien wel de mooiste ligging. Arcos de la Frontera ligt op een heuvel met een fantastisch uitzicht op de uitgestrekte omgeving en de rivier de Gaudalete.

Grazalema

De volgende stop op de witte dorpen route is Grazalema. Een natuurdorp in het hart van het natuurpark Sierra de Grazalema. Onder andere bekend om zijn prijswinnende Payoyo-kazen.

Zahara de la Sierra

Vervolgens rijd je door naar het meest fotogenieke dorp: Zahara de la Sierra. Het dorp ligt op een heuvel met een prachtig blauw meer ervoor.

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas maakt ook deel uit van de witte dorpen route in Andalusië. Dit dorp wordt ook beschouwd als een van de mooiste dorpen van Spanje. Waarom? Setenil de las Bodegas is namelijk voortgekomen uit een kloof. Onder en in de rotswanden zijn diverse restaurants, winkels en huizen gevestigd. Een uniek Spaans dorp dat zeker op jouw bucketlist thuishoort.

Onmisbare Tips voor jouw Roadtrip langs de Witte Dorpen

Verleng jouw Witte Dorpenroute met Medina-Sidonia en Vejer de la Frontera

Wil je meer zien van Spanje dan alleen de vier bovengenoemde dorpen? Verleng dan je Witte Dorpenroute door Medina-Sidonia en Vejer de la Frontera toe te voegen. Deze witte dorpen liggen meer op de route naar de westkust van Andalusië. Ze liggen aan de kustlijn Costa de la Luz. Ze bieden beide prachtige toevoegingen aan jouw Witte Dorpen route.

Medina-Sidonia, het zoete dorp van de “Alfajores de Medina”

Medina-Sidonia ligt op een heuvel, op ongeveer 300 meter hoogte. Het dorpje biedt een prachtig uitzicht op de vruchtbare streek rondom. Vanwege het panoramische uitzicht aan de baai van Cádiz, wordt het dorp ook wel het “Balkon van de baai”, genoemd.

Medina-Sidonia kent drie originele Arabische toegangspoorten. Vanuit deze poorten wandel je het historische centrum binnen. Een klein, maar prachtig centrum. Door de smaakvolle invloeden van de Arabieren staat Medina-Sidonia vooral bekend om zijn gebak van Arabische oorsprong.

Onze tip: Alfajores de Medina, Arabisch gebak uit Medina-Sidonia

De bekendste zoetigheid uit Medina-Sidonia is zonder twijfel de “Alfajores de Medina”, gebak met een vulling van gedroogde vruchten. Het gebakje bestaat met name uit amandelen, hazelnoten, honing en kruidige specerijen. Dit moet je proeven!

Ronda, de perfecte uitvalsbasis voor de Witte Dorpenroute

Ronda is een prachtige stad, bovenop een klif. Het staat bekend om de indrukwekkende Puente Nuevo-brug, die twee stadsdelen verbindt. Ook is de stierenvechtersarena alom bekend.

De stad Ronda wordt in tweeën gesplitst door de rivier Guadalevín. Deze rivier heeft een diepe kloof uitgesleten. De kloof, die de Tajo de Ronda heet, is één van de aspecten die de stad zo bekend heeft gemaakt.

Ronda is officieel geen onderdeel van de Witte Dorpen route, maar kan vanwege zijn centrale ligging perfect als uitvalsbasis worden gebruikt.

Fly en drive Ronda en Málaga
Fly en drive Ronda en Málaga
Fly en drive Ronda en Málaga

De schilderachtige uitkijkpunten in de Witte Dorpen Andalusië

Zoals je hierboven gelezen hebt, heeft ieder wit dorp zijn eigen uitkijkpunt. Je maakt hier de meest indrukwekkende foto’s. Dit komt doordat de dorpen bovenop bergen, in kliffen of vlak bij de groene natuur liggen.

Wil je graag deze uitkijkpunten bekijken? Ontdek hieronder waar je deze uitkijkpunten kunt vinden, zodat je met gemak van de vergezichten gaat genieten.

Het uitkijkpunt van Arcos de la Frontera

In Arcos de la Frontera vind je het Plaza del Cabildo plein. Bij dit plein ligt het mooiste uitkijkpunt van Arcos de la Frontera. Dit uitkijkpunt heet “Mirador Plaza del Cabildo”. Het biedt prachtige vergezichten. Je kunt hier het platteland van Cádiz en zelfs de zee zien.

Het uitkijkpunt van Grazalema

Zoals benoemd is de “Mirador de Grazalema” een absolute must-see. Bij dit uitkijkpunt, dat in het centrum van Grazalema ligt, heb je een panoramisch uitzicht over de gehele vallei.

Het uitkijkpunt van Zahara de la Sierra

De beste plek voor panoramische uitzichten bij Zahara de la Sierra is het kasteel Nasrid. Bij de uitkijktoren, “de Torre del Homenaje”, ontdek je vergezichten die je niet snel weer zult vergeten. Bekijk het turquoise reservoir van unieke hoogte.

Je kunt ook prachtige foto’s maken vanaf de stuwdam. Op deze foto’s ligt het meer op de voorgrond en het dorpje tegen de berghelling prominent daarachter. Op het internet vind je talloze foto’s van Zahara de la Sierra die vanaf dit uitkijkpunt genomen zijn. Zo’n goed uitzicht biedt het!

Het uitkijkpunt van Setenil de Bodegas

Het uitkijkpunt van Setenil de las Bodegas heeft dezelfde naam als dat van Zahara de la Sierra. “Torre del Homenaje”, wat in het Spaans “Toren van eerbetoon” betekent. Het hoogtepunt van Setenil de las Bodegas is één van de weinige overblijfselen van het fort Setenil. De toren is prachtig gerestaureerd en open voor het publiek.

Setenil de las Bodegas

Uitdagingen in Erfgoedbehoud van de mooiste Witte Dorpen

Onder de oppervlakte van deze pittoreske taferelen ligt een constante strijd tegen verval. Het behoud van de historische architectuur, van Moorse kastelen tot witgekalkte huizen, vergt aanzienlijke inspanning en middelen.

De bewoners schilderen de huizen ieder jaar opnieuw wit. De laatste jaren was dit lastig door de heftige “La Calima”, een oostelijke wind die veel stof met zich meebracht. De La Calima kleurt de hele lucht rood-oranje doordat het vol zit met het Afrikaans woestijnzand. Dit zand geeft een oranje laag aan de witte gevels, die in sommige gevallen zelfs jaren later nog gezien kan worden. De inwoners van de Witte Dorpen besteden veel tijd en aandacht om de witte huizen wit te houden. Een prachtige, maar ook indrukwekkende, inspanning.

De gemeenschappen die tot de witte dorpen behoren zijn in een voortdurende strijd verwikkeld om de juiste balans te vinden tussen modernisering en behoud. Restauratieprojecten zijn vaak duur, en er is een noodzaak voor lokale en nationale ondersteuning om deze belangrijke aspecten van de Spaanse cultuur te behouden.

Het behoud van deze historische parels is een voortdurende inspanning, waarbij modernisering en traditie hand in hand gaan.

Sierra de Grazelema witte dorpen

Wil jij een rondreis maken door Spanje en de Witte Dorpen zien?

Iconico Travel biedt twee rondreizen aan die ook langs de Witte Dorpen gaan. Zo is er de rondreis “Koninklijk Andalusië.” Deze rondreis is een combinatie van eeuwenoude cultuur en culinaire verwennerij. Het brengt je langs bijzonder Werelderfgoed. Op de route van Sevilla naar Ronda, of andersom, kun je een aantal witte dorpjes bekijken.

Deze Witte dorpjes zijn:

 • Vejer de la Frontera
 • Grazalema
 • Zahara de la Sierra

Je kunt zelfs vanaf Zahara de la Sierra naar Setenil de las Bodegas toe. Dit ligt iets bij Zahara de la Sierra vandaan, maar je kunt er ook een leuke ochtend- of middagactiviteit van maken op een volle dag in de omgeving van Ronda.

Rondreis Actief Andalusië

Ook is er de rondreis “Actief Andalusië.” Deze reis neemt je mee van de wandelparadijzen Sierra de Aracena en Doñana tot aan de maagdelijke stranden van de Costa de la Luz. Op de route van Ronda naar de Costa de la Luz, of andersom, kom je de Witte Dorpen tegen. Ontdek tijdens deze reis de culturele rijkdom die Los Pueblos Blancos biedt.

Ga jij de Witte Dorpenroute van Andalusië volgen? Tag ons!

De Witte Dorpenroute is een avontuur dat je een unieke kijk op Andalusië biedt. Het is een uitnodiging om het avontuur aan te gaan, met alle uitdagingen en beloningen die daarbij komen kijken!

Geniet van mooie dorpskernen, Spaanse cuisine, of kom tot rust op een terrasje. Maak de prachtigste panoramische foto’s van hoge uitkijkpunten, of selfies bij de beroemde witte huisjes.

Ben jij van plan de Witte Dorpenroute te volgen? Neem vooral een goede camera mee en maak de mooiste kiekjes voor jouw fotoboek, of Instagram. Heb je een prachtige foto gemaakt? Tag ons vooral in jouw Instagrampost. Zo kunnen we samen genieten van het avontuur dat jij hebt meegemaakt in Andalusië!

Deel dit bericht:

Bekijk ook